Οικονομία

Ψηφιακός χάρτης με ένα «κλικ» για τις νέες αντικειμενικές αξίες

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Βασίλης Τσεκούρας
Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών

Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


Τις αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα να βρουν οι φορολογούμενοι μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ανήρτησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω του ψηφιακού χάρτη, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του. Η σχετική πλατφόρμα θα παρουσιαστεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρακτικά, ένας φορολογούμενος θα μπορεί να επιλέγει την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό του και να υπολογίζει την αντικειμενική του αξία. Έτσι, θα μπορεί να επιλέξει αν θα προχωρήσει σε μεταβίβαση του ακινήτου του φέτος ή το 2022, ανάλογα με το αν η νέα τιμή ζώνης είναι αυξημένη ή παρουσιάζει μείωση.

Σημειώνεται πως σε όσες περιοχές παρατηρείται αύξηση των αντικειμενικών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες πριν την εκπνοή του έτους, καθώς οι νέες τιμές που επηρεάζουν 20 διαφορετικούς φόρους, όπως τις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2022. Από την άλλη πλευρά, σε όσες περιοχές οι τιμές μειώνονται, τους ενδιαφερόμενους συμφέρει να περιμένουν έως την έναρξη του 2022, προκειμένου να καταβάλουν μικρότερους φόρους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ:

– Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο .

– Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

– Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

– Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

– Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέες τιμές σε Μύκονο, Ηρώδου Αττικού και Λαιμό Βουλιαγμένης

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες


ΣΧΟΛΙΑ