• Οικονομία

  Πρωτογενές πλεόνασμα 5,8 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο – Νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων

  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


  Με πρωτογενές πλεόνασμα 5,85 δισ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο του 2023, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,77 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,09 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

  Το σημαντικότερο μέρος της διαφοράς οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,77 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,19 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 605 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου.

  Υπενθυμίζεται πως μετά την κατάθεση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, οι στόχοι τίθενται με βάση την εισηγητική έκθεση.

  Τον Νοέμβριο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,48 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 571 εκατ. ευρώ ή 11,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στο νέο προϋπολογισμό.

  Οι δαπάνες

  Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ανήλθαν στα 60,19 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,77 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (61,97 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

  Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 1,11 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών τόκων κατά 2,29 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και αντίρροπες μεταβολές σε λοιπές κατηγορίες δαπανών.

  Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,27 δισ. ευρώ.

  Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ, καθώς και τον ετεροχρονισμό της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή.

  Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν: η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 786 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass και της επέκτασης αυτού, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

  Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καλύφθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

  Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 8,58 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση ύψους 504 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

  Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 124 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον και την επιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

  Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης έναντι του στόχου, οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών μεταξύ των μηνών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,77 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κατά τον Νοέμβριο και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τον Δεκέμβριο.

  Πιο συγκεκριμένα, 1,27 δισ. ευρώ οφείλεται στον ετεροχρονισμό των πληρωμών του τακτικού Προϋπολογισμού, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ, καθώς και της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή.

  Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 504 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο αναμένεται να αναλωθούν κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

  Αναφορικά με τα έσοδα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριο έως Νοέμβριο 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Τα καθαρά έσοδα από φόρους μετά τις επιστροφές, εμφανίζονται αυξημένα το ενδεκάμηνο κατά 472 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένα κατά 361 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

  Διαβάστε επίσης:

  Σκλαβενίτης: Αυξάνει μισθούς και παροχές για τους εργαζόμενους – Στα 900 ευρώ ο βασικός

  Έκτακτο βοήθημα σε 2.290.000 πολίτες – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

  Πώς αμείβεται η απασχόληση τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά  ΣΧΟΛΙΑ