• Πολιτική

    Κ. Χατζηδάκης: Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση για την οικονομία – Οι επτά προκλήσεις για το 2024

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στη Βουλή

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους από το 2025 ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Οι 7 προκλήσεις

    Το 2024 η Ελληνική Οικονομία θα κληθεί να απαντήσει σε εφτά επιμέρους σημαντικές προκλήσεις, που συνιστούν ταυτόχρονα και τις εφτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Πρώτη Πρόκληση, η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

    Και βέβαια, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Δεν μας αρκεί ότι αλλάξαμε κατηγορία παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Έχουμε τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και τους ανθρώπους που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε!

    Δεύτερη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό κενό, που πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό επιδιώκουμε:

    Πρώτον, τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025. Και άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα.

    Δεύτερον, ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού – για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα – με τελικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

    Τρίτον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων.

    Τρίτη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να βελτιωθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Πως θα το πετύχουμε;

    Πρώτον, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί: Αγροδιατροφικός τομέας, Φαρμακοβιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Δεύτερον, με κίνητρα για μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, και στήριξη των δράσεων καινοτομίας.

    Τρίτον, με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.

    Τέταρτη Πρόκληση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου.

    Όπως ξεκαθαρίσαμε, και αυτό γίνεται σαφές ήδη σε αυτό τον προϋπολογισμό, οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – και αυτό φαίνεται στην πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Θέλω να σταθώ εδώ σε δυο επιμέρους στοιχεία.

    – Το πρώτο: Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν το πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα!

    -Το δεύτερο σημείο: Το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Υπάρχουν πράγματι διαχρονικές καθυστερήσεις. Τώρα ψηφίστηκε η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Θα την εφαρμόσουμε! Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Και ακόμη περισσότερο βεβαίως για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Καμία υποχώρηση!  Κανένας συμβιβασμός!

    Πέμπτη Πρόκληση, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Το 2024 θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.

    Βασική παρέμβαση θα είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο. Με κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του. Κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους τους. Κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες. Και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

    Αλλά, παράλληλα, και η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Το Υπερταμείο αλλάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας!

    Έκτη Πρόκληση, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού. Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα. Αυξάνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση!

    Έβδομη πρόκληση: Δεν θέλω, όμως, να λησμονεί κανένας ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής!

    Έχουμε αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.

    Ενώ, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες:

    • για την Παιδεία κατά 15,7%,
    • για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%,
    • για τη ΔΥΠΑ κατά 40%,
    • για την υγεία κατά 46,5%,
    • για τα νοσοκομεία 97,9%.

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρουλάκης: «Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate»

    Τσακαλώτος: Ο πολιτικός διάλογος υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση

    Βουλή: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ναι» στις αμυντικές δαπάνες



    ΣΧΟΛΙΑ