• Οικονομία

    Πρόστιμα «μαμούθ» και φυλάκιση για όσους δεν εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων

    • NewsRoom
    καυσιμα


    Τσουχτερά πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και το μισό εκατομμύριο ευρώ, προβλέπει η νέα διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, για όσους δεν εγκαταστήσουν ή αλλοιώσουν το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων.

    Η αυστηρότητα του νόμου εξαντλείται σε αυτή τη διάταξη, καθώς, εκτός από την επιβολή προστίμου του υπέρογκου ποσού των 500 χιλιάδων ευρώ, προβλέπονται ακόμη ποινές, όπως ανάκληση της άδειας λειτουργίας εγκατάστασης, ακόμη και ποινές φυλάκισης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από το Υπουργείο και αφορά σε όσους δεν εγκαταστήσουν σωστά ή αποπειραθούν να αλλοιώσουν το σύστημα εισροών–εκροών καυσίμων.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η διάταξη, προβλέπεται η επέκταση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων πέραν των βενζινάδικων, σε αεροδρόμια, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, διυλιστήρια, στις εγκαταστάσεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας ιδιωτικής χρήσης για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου, εργοταξίων, ορυχείων, κ.α.

    Επιπροσθέτως, συστήματα κυκλοφορίας καυσίμων θα εγκατασταθούν εντός των σταθμών των ΚΤΕΛ, των κέντρων αποθήκευσης και διανομής, στις εγκαταστάσεις εφοδιασμού φορτηγών αυτοκινήτων, και μέσω μαζικής μεταφοράς των εταιρειών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, των ενόπλων δυνάμεων, σε πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καύσιμου, κ.α.

    Στη διάταξη δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, οι διαδικασίες, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης των συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών, της εγκατάστασης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. κ.λπ. Οι πρακτικές λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται σε απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

    Η θέση της ΠΟΠΕΚ για τη νέα διάταξη

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διατάξεις αυτές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΠΕΚ «χαιρετίζει, παρά την καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ετών, τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να νομοθετήσει με το κατατεθέν ν/σ τις πάγιες θέσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ., για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής δεδομένων σε όλες τις ελεύθερες εγκαταστάσεις διακίνησης και αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων». Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση δεν παραλείπει να εκφράσει τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προς ψήφιση διατάξεων έχει ορίζοντα 24 μηνών, αφού προηγηθεί η έκδοση τουλάχιστον 6 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Volvo: Ανακαλούνται εκατοντάδες αυτοκίνητα λόγω προβλήματος στον σωλήνα καυσίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνες Εφοπλιστές: Ικανοποίηση για την απόφαση του IMO για τα ναυτιλιακά καύσιμα

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Έλεγχοι σοκ από το ΣΔΟΕ: Με παραβάσεις και νοθευμένα καύσιμα το 62% των πρατηρίων βενζίνης



    ΣΧΟΛΙΑ