• Οικονομία

  Προσωρινή σύνταξη ίση με την Εθνική σε όσους περιμένουν να πάρουν σύνταξη

  Πώς θα χορηγείται η ειδική άδεια νόσησης από κορονοϊό -Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν νοσούν τα παιδιά τους-Απαντήσεις σε 10 ερωτήματα στο Mononews

  Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας


  Στην καταβολή προσωρινής σύνταξης, ίσης με την Εθνική Σύνταξη που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος, θα προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

  Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κ. Χατζηδάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού Αντ1, θα δοθεί προσωρινή σύνταξη στο ύψος της Εθνικής σύνταξης σε όσους είναι από 62 ετών και πάνω και θα δοθούν και τα αναδρομικά ποσά από τον μήνα που έχουν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης.

  Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Σύνταξη είναι 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.

  Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.

  Παράλληλα το σχέδιο για τις απονομές των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεπερνούν τις 300.000 για το αμέσως τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:

  -τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων,

  -τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,

  -αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,

  -την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,

  -προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες

  -αλλά και αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

  Διαβάστε επίσης:

  Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 2021 – Οι 27 κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη

  Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά και οι δικαιούχοι

  Πληρώνονται αύριο 756.980 εργαζόμενοι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι  ΣΧΟΛΙΑ