• Οικονομία

    Προς νέα επιδότηση των στεγαστικών έως 35% για άλλους τρεις μήνες – Τι σχεδιάζεται για το Γέφυρα Ι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος Γέφυρα Ι για άλλους τρεις μήνες αλλά με μικρότερη επιδότηση προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο που έχει προϋπολογιστεί ύψους 300 εκατ. ευρώ πρόκειται να συζητήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα λήξει το πρόγραμμα για το 80% όσων πραγματοποίησαν αιτήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έγιναν δεκτοί σε αυτό.

    Η εκτίμηση είναι πως μαζί με το υπόλοιπο 20% η επιδότηση που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο θα ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

    Με δεδομένο πως θα υπολείπονται 50 περίπου εκατ. ευρώ επιδότησης, η Ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τους θεσμούς παράταση του προγράμματος Γέφυρα Ι. Επειδή ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό η επιδότηση προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με το Γέφυρα ΙΙ όπου η επιδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ τα 50 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να επαυξηθούν.

    Με τους πρώτους υπολογισμούς η επιδότηση του 70% που ίσχυε για τους δικαιούχους του προγράμματος στην ολοκλήρωσή του θα απαιτούσε περίπου 100 εκατ. ευρώ για παράταση του προγράμματος για τρεις μήνες. Έτσι είναι πιθανόν η επιδότηση να μειωθεί περίπου στο μισό για άλλους τρεις μήνες γεγονός που θα βοηθήσει πολλά νοικοκυριά να ενταχθούν ομαλότερα στο πρόγραμμα εξόφλησης των δανείων τους.

    Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης εκτιμάται πως είναι καθολική σε ότι αφορά τις τράπεζες και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, επομένως είναι εξαιρετικά πιθανόν να γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς κατά τη διαπραγμάτευση για την επόμενη αξιολόγηση η οποία ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Γιατί καθυστερούν οι αιτήσεις του εξωδικαστικού

    Εν των μεταξύ και ενώ προετοιμάζονται 35.000 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού να πέσουν στο σύστημα, η εκτίμηση είναι πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και του ΕΝΦΙΑ ώστε οι υποψήφιοι δικαιούχοι να εντάξουν παλιά και νέα χρέη μέσα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις 240 δόσεις.

    Έτσι και με δεδομένο πως ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθεί τις προσεχείς δύο έως τρεις εβδομάδες τότε θα πρέπει να αναμένεται και η ανάρτηση των αιτήσεων στις πλατφόρμες προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία επεξεργασίας από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους λοιπούς πιστωτές.

    Διαβάστε επίσης

    Μέσα από το «Γέφυρα Ι» η προστασία από πλειστηριασμούς – Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα



    ΣΧΟΛΙΑ