• Οικονομία

    Προς εξάντληση το 1 δισ. του προγράμματος «Σπίτι μου»

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)


    Πέραν πάσης προσδοκίας ήταν η ανταπόκριση των νέων 25 έως 39 ετών για τη λήψη χαμηλότοκου ή μηδενικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν τη δική της μόνιμη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

    Η κυβέρνηση προχώρησε σε διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος, φτάνοντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν επιδοτηθούν επιπλέον 5.000 δάνεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB, το ποσό των υπαγωγών ενεργών αιτήσεων για το Πρόγραμμα που διαχειρίζεται για τη Δ.ΥΠ.Α. η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB, ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ήδη το 85% του προϋπολογισμού της Δ.ΥΠ.Α. που πλέον ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τα στοιχεία της HDB, το ποσό της δέσμευσης αφορά σε 8.000 στεγαστικά δάνεια, με το μέσο όρο εγκεκριμένης χρηματοδότησης να ανέρχεται σε περίπου 105.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν υποβληθεί:

    • Συνολικά 39.587 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 34.420, δηλαδή σχεδόν 9 στις 10 (87%).
    • Από τις 34.420 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 23.393, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (68%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
    • Από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 3 (34%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 105.584 ευρώ.

    Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 84% του συνολικού προϋπολογισμού των 750 εκατ. ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

    Προϋποθέσεις

    Για τη λήψη δανείου ισχύουν τρεις ευνοϊκότερες αλλαγές για τους δικαιούχους. Αναλυτικά, στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το ωφελούμενο νοικοκυριό, ήτοι τα 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια.

    Να σημειωθεί εδώ, ότι ο νόμος ορίζει και ανώτατο ετήσιο εισόδημα σα 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

    Παράλληλα, με τις διατάξεις του νέου νόμου προβλέφθηκε ότι στην παλαιότητα του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλοί δικαιούχοι που έμειναν εκτός, εξαιτίας της αρχικής πρόβλεψης.

    Τέλος, ενώ παραμένει ως πρόβλεψη ότι η αξία του ακινήτου όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με τον πρόσφατο νόμο ορίστηκε ότι στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.

    Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι νέοι είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα δάνεια, έχουν κατά μέσο όρο ύψος 106.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου ενώ η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη.

    Χρηματοδότηση δανείου

    Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο. Εφόσον ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος το δάνειο είναι άτοκο.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων.

    Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, σε μια από τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα τράπεζες, ώστε να κριθεί – κατ’ αρχήν – η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες θα ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.

    Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου, εντός 60 ημερών. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).

    Διαβάστε επίσης:

    Scope Ratings για Ελλάδα: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

    Κοινωνικός Τουρισμός: Ενεργοποιήθηκαν περίπου 26.000 voucher το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

    UBS: Στους 79.000 οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ