• Οικονομία

    Γεμίζει το «καλάθι» των παροχών με την εκτίναξη των φορολογικών εσόδων έως και τον Ιούλιο – Πάνω από 5 δισ. η υπέρβαση

    Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    «Φουσκώνει» ακόμα περισσότερο το πακέτο των παροχών και των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη στο γραφείο του ο Υπουργός Οικονομικών και αναμένεται να εγκριθούν σε δύο εβδομάδες από τον πρωθυπουργό, ενισχύονται περαιτέρω μετά τη δημοσίευση της πορείας του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους.

    Έκρηξη φορολογικών εσόδων

    Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,09 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δις ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου για τον εν λόγω μήνα.

    Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,421 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,582 δισ. ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Νοέμβριο, και της σημαντικής είσπραξης από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

    «Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον μήνα Ιούλιο. Είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαζική επιστροφή του ενός τρίτου σχεδόν της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως εναλλακτική η εξόφληση σε πάρα πολλές και χαμηλού επιτοκίου δόσεις. Η μαζική αυτή επιστροφή αποδεικνύει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ