• Οικονομία

    Προεκλογικό πακέτο 500 εκατ. φέρνει ο νέος δημοσιονομικός χώρος – Ποια είναι τα μέτρα στήριξης πριν τις διπλές κάλπες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ανοιχτό διάδρομο για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε χρόνο πριν στηθούν οι κάλπες έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος του νέου δημοσιονομικού χώρου αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς τα φορολογικά έσοδα κινούνται πάνω από το στόχο, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022.

    Ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως προς τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς τότε κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2022, ενώ τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας του περασμένου έτους.

    Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί η εκτίμηση που εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι το έλλειμμα του 2022 θα είναι τελικά μικρότερο κατά έως και 0,3%, ανοίγοντας ένα νέο δημοσιονομικό χώρο.

    Τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα

    Αισιοδοξία επικρατεί και στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων που το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ήταν αυξημένα κατά 180 εκατ ευρώ σε σχέση με το στόχο.

    Εάν όμως ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει για το μήνα Δεκέμβριο την είσπραξη σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,1 δις των τελών κυκλοφορίας.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή έρευνα του ΙΟΒΕ, στην πλευρά των φορολογικών εσόδων, στον τρέχοντα χρόνο υπάρχουν τέσσερις θετικές εξελίξεις, από την ίδια τη μεγέθυνση της οικονομίας, από την επίδραση της διάδοσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, από τους έμμεσους φόρους λόγω πληθωρισμού και από την φορολογία των εισοδημάτων καθώς εφαρμόζεται μια προοδευτική κλίμακα.

    Μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές

    Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη να ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις στην “εκπνοή” της κυβερνητικής θητείας, εφόσον οι εκλογές προκηρυχθούν στις αρχές Μαρτίου, για να στηθούν οι πρώτες κάλπες τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

    Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στα κρατικά ταμεία ως “έξτρα” δημοσιονομικός χώρος, αρκούν για τη διανομή μιας νέας επιταγής ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα. Θα πρόκειται δηλαδή, μια επανάληψη της ενίσχυσης που δόθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα, αλλά και πέρυσι το Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά.

    Συγκεκριμένα, η επιταγή ακριβείας δόθηκε τα Χριστούγεννα σε:

    *1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ,
    *35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
    *172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.

    Παράλληλα, δόθηκε ενίσχυση σε

    *225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που έβαλαν διπλή δόση και
    * 800.000 δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, που πήραν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

    Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πόρο που προκύπτει από την πορεία του προϋπολογισμού, ενώ αναζητείται τρόπος για παρεμβάσεις ακόμα και στη μεσαία τάξη, που εξαιρείται από την επιταγή ακρίβειας και έχει σηκώσει ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Οι αυξήσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών καλύπτει μέρος των απωλειών από τις πληθωριστικές πιέσεις

    Τα έκτακτα και τα μόνιμα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών

     



    ΣΧΟΛΙΑ