• Οικονομία

    Πριν το Πάσχα οι νέες φορολογικές δηλώσεις – Ετοιμάζεται να ανοίξει το Taxis

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Περιεχόμενα

    Όσο πιο νωρίς γίνεται θα ξεκινήσουν φέτος οι διαδικασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis αναμένεται να ανοίξει έως τις 25 Μαρτίου για την υποβολή των φορολογικών από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

    Στόχος είναι ο φόρος να αποπληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί και με εφάπαξ καταβολή έως τα τέλη Ιουλίου, με έκπτωση 3%.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως τα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) είναι έτοιμα, ενώ ήδη έχουν διαδικασίες που απαιτούνται:

    * τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου έχουν ξεκινήσει την αποστολή των βεβαιώσεων των αποδοχών, κάτι που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα,

    * τράπεζες αποστέλλουν τις συναλλαγές που έχει πραγματοποιηθεί από τους φορολογούμενους εντός του 2022, για τον υπολογισμό του φόρου στους τόκους, αλλά και για την κάλυψη του ορίου που ορίζει ο νόμος για τις e-αποδείξεις.

    Ωστόσο, για πρώτη φορά φέτος οι επιχειρήσεις θα διαπιστώσουν ότι το έντυπο Ν, όπως και το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένα, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

    Υπενθυμίζεται πως έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση, όσα ζευγάρια θέλουν να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Ακόμα και εκείνοι που δήλωσαν το 2022 χωριστά τα εισοδήματά τους στην εφορία, θα πρέπει να επαναλάβουν και φέτος το αίτημα, ειδάλλως φέτος θα θεωρηθεί πως θα υπάρξει κοινή δήλωση.

    Αποδείξεις

    Σημειώνεται πως και φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματός με ηλεκτρονικό τρόπο (πληρωμή με κάρτα, τραπεζική συναλλαγή κ.α.), ειδάλλως θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που λείπει.

    Τεκμήρια

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα τεκμήρια διαβίωσης, που κάθε χρόνο “καίνε” σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενους, καθώς φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό τους εισόδημα, “φουσκώνοντας” το εκκαθαριστικό πληρωμής.

    Το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τον άγαμο σε 5.000 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, δόσεις δανείων, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σχολείων κ.α.

    Διαβάστε επίσης

    Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

     



    ΣΧΟΛΙΑ