• Οικονομία

    «Πρεμιέρα» σήμερα για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις-Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

    • NewsRoom


    Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις που περίμεναν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες ενώ στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως τέλος του 2016. Η ρύθμιση που είναι για χρέη έως 50.000 ευρώ αφορά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα παραπέμπεται για έλεγχο και έγκριση ή απόρριψη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στις οφειλές στην εφορία. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 ενώ στη ρύθμιση, που χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη, μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν μέχρι 50.000€.

    Εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έως 50.000 ευρώ στα Ταμεία οφείλουν 1.062.626 άτομα. Οι οφειλές τους –μαζί με τα πρόσθετα τέλη– ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά, καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, στο ΚΕΑΟ, έως τις 31/12/2018 και αφορά:

    • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

    • Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι οφειλές προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

    • Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τα Ταμεία δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

    Έλεγχος περιουσίας

    Καθώς βέβαια στόχος της ρύθμισης είναι να ενταχθούν σε αυτήν όσοι μπορούν –και προτίθενται– πραγματικά να πληρώσουν, αξιολογείται εξονυχιστικά το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Μάλιστα, για την αξιολόγηση του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης.

    Βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση, για χρέη έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

    Για οφειλές από 20.001 έως 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, λαμβάνεται υπόψη και ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο του 8, για να εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

    Προσοχή: Η απόφαση προβλέπει ρητά ότι αποκλείονται από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της οφειλής.

    Έως 120 δόσεις

    Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ. Εφόσον ο οφειλέτης χρωστά μόνο στα Ταμεία και το 33% του εισοδήματος επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τον μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Για ρύθμιση οφειλών 3.000 – 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Με τη ρύθμιση δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

    Τα δικαιολογητικά είναι:

    • Κατάλογος όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του.
    • Πλήρης περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, δημόσιο βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
    • Πλήρη στοιχεία για κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).
    • Δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων 24 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.
    • Στοιχεία κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη με ημερομηνία σύστασης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2012, καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη ή τους συνοφειλέτες σε πρόσωπα συνδεδεμένα με τον οφειλέτη μετά την 1η Ιανουαρίου 2012.
    • Κατάλογος των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και ανάλυση των αμοιβών αυτών κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.
    • Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (E.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
    • Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε.3) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
    • Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
    • Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπεται σχετική υποχρέωση υποβολής.
    • Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.
    • Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.
    • Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
    • Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών (3) μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
    • Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του Ν. 4308/2014 (Α’ 251) των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.
    • Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.
    • Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.
    • Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
    • Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
    • Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ., εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο.
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδηγός επιβίωσης για επαγγελματίες : Πώς θα μπουν στις 120 δόσεις όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Πώς κρίνεται βιώσιμη μια επιχείρηση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων – Όλη η Εγκύκλιος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις: Τα 20 δικαιολογητικά που χρειάζονται για την αίτηση



    ΣΧΟΛΙΑ