• Οικονομία

    Πρεμιέρα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ: Οι δόσεις και οι μειώσεις για τους φορολογουμένους

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Ημέρα πληρωμής σήμερα  για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν την πρώτη από τις πέντε, συνολικά, δόσεις, παράλληλα με άλλες πληρωμές, που «τρέχουν» αυτή την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου.

    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν σήμερα και τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

    Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, αυτός θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2020, όπως αναφέρει και το εκκαθαριστικό που έχει φτάσει στα χέρια των φορολογούμενων πολιτών.

    Υπολογίζεται ότι το συνολικό πόσο καθεμιάς από τις πέντε δόσεις ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συγκεντρώνεται από περίπου 7,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Από αυτούς, υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι είδαν να τους έρχεται, φέτος, μειωμένο το εκκαθαριστικό. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, σε ατομικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», οι ανήκοντες δηλαδή στην ζώνη μεταξύ 80 χιλ. ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω κατηγορία, η συνολική μείωση φόρου διαμορφώθηκε σε 316,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 180 ευρώ κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό.



    ΣΧΟΛΙΑ