• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Προβληματισμός για τον επίμονο πληθωρισμό – Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζήτησαν ορισμένοι αξιωματούχοι

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά όχι αρκετά για να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, αναφέρουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της FED, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

    Τα μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι θα χρειαστούν «συνεχείς» αυξήσεις επιτοκίων.  Αν και η τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. έλαβε ομόφωνη έγκριση, τα πρακτικά σημείωσαν ότι δεν συμμετείχαν όλοι. Αντίθετα, «λίγα» μέλη ανέφεραν πως ήθελαν μια αύξηση κατά μισή μονάδα, ή 50 μονάδες βάσης, που θα έδειχνε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού.

    Τα πρακτικά, ωστόσο, δεν διευκρινίζουν πόσοι ήταν οι «λίγοι», αν και οι Τζέιμς Μπούλαρντ του Σεντ Λούις και Λορέτα Μέστερ του Κλίβελαντ έχουν δηλώσει δημόσια τις προηγούμενες ημέρες ότι ήταν μεταξύ της ομάδας που ήθελε την πιο επιθετική κίνηση.

    «Οι συμμετέχοντες που τάσσονται υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης σημείωσαν ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα έφερνε πιο γρήγορα το εύρος στόχου κοντά στα επίπεδα που πίστευαν ότι θα επιτύγχαναν μια αρκετά περιοριστική στάση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους για τους κινδύνους για την έγκαιρη επίτευξη σταθερότητας των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Οι αξιωματούχοι της FOMC τόνισαν ότι η ανησυχία τους για τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή, καθώς επιμένει να βρίσκεται «πολύ πάνω» από τον στόχο του 2%, με την αγορά εργασίας να «παρέμειναν πολύ σφιχτή, συμβάλλοντας στις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές».

    «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες έδειξαν μια ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αυξήσεων των τιμών, αλλά τόνισαν ότι θα απαιτούνταν σημαντικά περισσότερα στοιχεία προόδου σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών για να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός ήταν σε διαρκή καθοδική πορεία», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Από τη συνάντηση, οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη να παραμείνουν σε εγρήγορση, ακόμη και ενώ εξέφρασαν αισιοδοξία ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά.

    Τα πρακτικά σημείωσαν ότι «ορισμένα» μέλη βλέπουν τον κίνδυνο ύφεσης ως «αυξημένο». Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να αποφύγει μια ύφεση και να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία που βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σημαντικά αλλά όχι να συρρικνώνεται.

    «Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις προοπτικές τους για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό ήταν υψηλή», αναφέρεται στα πρακτικά.

    Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που αναφέρθηκαν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, το οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα και η πιθανότητα η αγορά εργασίας να παραμείνει πιο σφιχτή για περισσότερο από το αναμενόμενο.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Η FED έσβησε την αντίδραση των δεικτών – Άντεξε σε θετικό έδαφος ο Nasdaq

    Bullard (Fed St. Louis): Υποστηρίζει την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων ως «επίθεση» στον πληθωρισμό

    Πετρέλαιο: Έκτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για το WTI, βουτιά στο -3,2%



    ΣΧΟΛΙΑ