• Οικονομία

    Bullard (Fed St. Louis): Υποστηρίζει την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων ως «επίθεση» στον πληθωρισμό

    Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard

    Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard


    Λίγο πριν την δημοσίευση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής είναι η ιδανικότερη «επίθεση» στον πληθωρισμό.

    Είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική, καθώς έχει υιοθετήσει την πάγια τακτική, κατά την οποία με την αύξηση των επιτοκίων της στοχεύει στον αποπληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

    Για τη μάχη της τράπεζας με τον πληθωρισμό μίλησε σήμερα ο James Bullard σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο του CNBC.  Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, υπογράμμισε ότι μία πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα δώσει την ευκαιρία στην τράπεζα να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αν και έχει αρχίσει να πέφτει από τα επισφαλή επίπεδα του 2022, συνεχίζει να είναι υψηλός.

    «Έχει γίνει δημοφιλές να λέμε, ”Ας επιβραδύνουμε και ας νιώσουμε τον δρόμο μας προς το σημείο που πρέπει να είμαστε”», είπε ο Bullard και συνέχισε «Φτάστε σε αυτό το επίπεδο και, στη συνέχεια, νιώστε το δρόμο σας και δείτε τι πρέπει να κάνετε.  Όταν είστε εκεί θα ξέρετε ότι η επόμενη κίνηση μπορεί να είναι πάνω ή κάτω».

    Bullard  και Mester: Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

    Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο και η Loretta Mester, Πρόεδρος της Fed του Cleveland είχαν δηλώσει ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν υπέρμαχοι της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης παρά τις 25 μονάδες, που ενέκρινε τελικά η FOMC.

    «Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, νομίζω ότι θα είμαστε καλά», δήλωσε σήμερα ο Bullard και συνέχισε «Ο κίνδυνος τώρα είναι ο πληθωρισμός να μην πέσει και να επιταχυνθεί εκ νέου, και μετά τι κάνουμε; Θα πρέπει να αντιδράσουμε, και αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να μειώνεται, διακινδυνεύουμε αυτή την επανάληψη της δεκαετίας του 1970 … και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό. Ας είμαστε απότομοι τώρα, ας θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό το 2023».

    Παράλληλα, ο Bullard υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος ότι φέτος υπάρχει η προοπτική να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να δημιουργηθεί ύφεση στην οικονομία.

    Με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (31/1 -1/2/2023), που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγη ώρα, τα μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν ότι παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων της.

    Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 21 -22 Μαρτίου 2023 και πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του έτους, καθώς η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων ενώ σε αυτή θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι πρώτες για τη νέα χρονιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά FED: Προβληματισμός για τον επίμονο πληθωρισμό – Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζήτησαν ορισμένοι αξιωματούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ