• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για πιθανό tapering μέσα στο 2021

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED καθώς σύμφωνα με αυτά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φαίνεται να εξέτασαν μια  μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων μέσα στο 2021.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έκριναν σκόπιμο – υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως την περίμεναν- η μείωση του ρυθμού αφοράς ομολόγων πιθανότατα να πρέπει να αρχίσει από φέτος. Ωστόσο, έκαναν σαφές πως αυτό δεν θα αποτελεί πρόδρομο για την άμεση μείωση των επιτοκίων. Μερικά στελέχη της Fed, πάντως, ανέφεραν ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

    Ωστόσο, αν και οι αξιωματούχοι συμφωνούν πως ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει ήδη επιτευχθεί, παρατηρούν πως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον στόχο για την μέγιστη απασχόληση, καθώς χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Πάντως, υπήρξαν αρκετοί που εκτίμησαν πως το κριτήριο για την κάλυψη του συγκεκριμένου στόχου είναι κοντά στο να εκπληρωθεί.

    Κάποια λίγα στελέχη της Fed προειδοποίησαν ότι η συζήτηση για τη μείωση των αγορών θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίπτωσης στην αγορά εργασίας από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη. Οι περισσότεροι, πάντως, σημείωσαν ότι ο συγκεκριμένος όρος έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών.

    Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σημείωσε εξάλλου ότι η “αγορά εργασίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει”, κάτι που έχουν επαναλάβει αρκετά στελέχη της τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ