• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Ανησυχία για τον πληθωρισμό, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Ανησυχία για τον πληθωρισμό εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την πιο πρόσφατη συνάντηση της επιτροπής FOMC τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δήλωσαν πως ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, αναφέρουν τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

    Αυτή η συζήτηση,  κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνάντησης του Ιουλίου, οδήγησε τελικά σε μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β., όπως ανέμεναν οι αγορές.

    Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη δράση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων.

    «Με τον πληθωρισμό ακόμη πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφεραν τα πρακτικά.

    Παράλληλα, υπήρχε ένα στρατόπεδο που ανησυχούσε για τις προοπτικές της οικονομίας. «Μερικοί» αξιωματούχοι της Fed φάνηκαν να ανησυχούν περισσότερο για μια οικονομική ύφεση, ακόμη και όταν η οικονομία φαινόταν ανθεκτική.

    Και ένας «αριθμός» αξιωματούχων της Fed δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Fed να αποφύγει την «άθελη υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής». Μάλιστα, δύο αξιωματούχοι από αυτό το στρατόπεδο δήλωσαν ότι ήθελαν η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίαση του Ιουλίου και να δει πρώτα τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων.

    Οι αξιωματούχοι σημείωσαν τη πίεση από μια σειρά μεταβλητών και τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα. «Στη συζήτηση για τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρίνουν ότι ήταν κρίσιμο η στάση της νομισματικής πολιτικής να είναι επαρκώς περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της Επιτροπής με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε το έγγραφο.

    Ενώ υπήρξε συμφωνία ότι ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός», υπήρχαν επίσης ενδείξεις «ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν».

    Το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζει να είναι εάν το επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής είναι πλέον «αρκετά περιοριστικό» ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

    «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στα πρακτικά.

    Τα πρακτικά σημειώνουν ότι η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι απέσυραν μια προηγούμενη πρόβλεψη ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήπια ύφεση φέτος. Ανησυχία ωστόσο υπήρξε για τα προβλήματα με τα εμπορικά ακίνητα.

    Για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη τόνισαν τους αμφίπλευρους κινδύνους της πολύ γρήγορης χαλάρωσης της πολιτικής και του κινδύνου υψηλότερου πληθωρισμού έναντι υπερβολικής σύσφιξης και συρρίκνωσης της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης

    Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Απέρριψε τις δασμούς της Κίνας που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα επί Τραμπ

    ΗΠΑ: Υπέρ της επιβολής δασμών στην Κίνα τάσσονται οι Αμερικανοί

    ΗΠΑ: Ανοδος 3,9% στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ