• Οικονομία

    Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Απέρριψε τις δασμούς της Κίνας που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα επί Τραμπ

    • NewsRoom
    ηπα κινα

    Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας


    Η Κίνα παραβίασε θεμελιώδεις εμπορικές της δεσμεύσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όταν επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολαρίων ως αντίποινα για τους δασμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

    Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, μια ομάδα τριών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΕ συμφώνησε με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι οι δασμοί της Κίνας παραβίαζαν τον κανόνα του  «πιο ευνοημένου έθνους» και ότι το Πεκίνο παραβίασε άλλες εμπορικές παραχωρήσεις που έκανε, όταν εντάχθηκε στον Οργανισμό.

    Η αρχή του «πιο ευνοημένου έθνους» είναι η δέσμευση των μελών του οργανισμού για ίσα δικαιώματα  και για δίκαιο εμπόριο, κάτω από τις περισσότερες συνθήκες. Η αρχή απαιτεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών για να προχωρήσουν σε εμπορικές πολιτικές.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε «ευχαριστημένη» με την απόφαση και είπε ότι οι κινήσεις της Κίνας υπογραμμίζουν την «υποκρισία του Πεκίνου με το να μηνύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ΠΟΕ και ταυτόχρονα να ανταποδώσει μονομερώς με δασμούς».

    Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπερασπίστηκε τους δασμούς, λέγοντας ότι η κίνηση είναι δίκαιη για τη διασφάλιση των έννομων συμφερόντων της. Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την απόφαση, προέτρεψε τις ΗΠΑ να καταργήσουν τους δασμούς.

    Είτε η Κίνα, είτε οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης εντός των επόμενων 60 ημερών. Εάν το Πεκίνο ασκήσει έφεση, θα λειτουργήσει ως «βέτο», επειδή το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ δεν λειτουργεί από το 2019.

    Εκπρόσωπος της κινεζικής αποστολής στον ΠΟΕ δεν απάντησε στο αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

    Η διαμάχη χρονολογείται από τις πρώτες μέρες του εμπορικού πολέμου του Τραμπ, όταν η κυβέρνησή του επέβαλε δασμούς 25% στις παγκόσμιες εισαγωγές χάλυβα και δασμούς 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

    Οι δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων από τις ΗΠΑ, που είχαν στόχο να περιορίσουν την εισροή φθηνού κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου, προκάλεσαν την απάντηση του Πεκίνου, το οποίο υπέβαλε καταγγελία στον ΠΟΕ και επέβαλε δασμούς σε μια σειρά εισαγόμενων προϊόντων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων σκραπ αλουμινίου, χοιρινού κρέατος, φρούτων και ξηρών καρπών.

    Οι ΗΠΑ απάντησαν στο Πεκίνο ισχυριζόμενες ότι οι κινεζικοί δασμοί ήταν παράνομοι, ενώ ισχυρίστηκαν ότι οι δασμοί μετάλλων ήταν απαραίτητοι για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

    Τον Δεκέμβριο του 2022, μια ξεχωριστή επιτροπή του ΠΟΕ, είχε καταλήξει πως και οι αμερικανικοί δασμοί μετάλλων δεν δικαιολογούνταν βάσει της εξαίρεσης εθνικής ασφάλειας του ΠΟΕ, σε μια απόφαση που η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά. Οι δασμοί του Τραμπ στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο εξακολουθούν να ισχύουν.

    Διαβάστε επίσης

    Intel: Εγκαταλείπει το deal των 5,4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Tower Semiconductor

    Target: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο

    ΗΠΑ: Ανοδος 3,9% στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ