• Οικονομία

    Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εισφορών του 2021 για 265.000 παράλληλα απασχολούμενους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εισφορών του 2021 για 265.000 παράλληλα απασχολούμενους

    Κωστής Χατζηδάκης


    Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το προηγούμενο έτος σε περίπου 265.000 παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών.

    Η εξόφληση των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών για όσους ασφαλισμένους προκύψουν θα γίνει σε 6 ισόποσεςμηνιαίες δόσεις και θα τρέξει την περίοδο Μαρτίου- Αυγούστου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ο e-ΕΦΚΑ εχει ξεκινήσει την εκκαθάριση η οποία και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά τα ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν τον Μάρτιο. Με βάση το σχεδιασμό της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν υπέρογκα οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι αποπληρώνουν άλλες τρέχουσες και μη ασφαλιστικές, αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις.

    Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

    Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση είτε απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, είτε καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίας καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης.

    Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.

     Στην πράξη, τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση.

    Ωφελημένοι από την εφαρμογή της διάταξης είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

    Η εκκαθάριση του 2020

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, 196.296 ασφαλισμένοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να καταβάλουν 156 εκατ. ευρώ με μέσο όρο αποπληρωμής εισφορών 800 ευρώ σε 6 δόσεις. Σε 23.951 θα επιστραφούν 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ 45.222 ασφαλισμένοι είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό. Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι αμοιβές 265.000 ασφαλισμένων σε καθεστώς παράλληλης απασχόλησης.

    Όπως είναι γνωστό, με την εισαγωγή του νέου εισφοροδοτικού συστήματος από 01.01.2020, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, προσδιορίζεται με βάση την επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία ή την υποχρεωτική κατηγορία κατάταξης, εφόσον δεν έχει επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία από τον ασφαλισμένο.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ν.4670/2020,προβλέπεται αποσύνδεση των εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων από το δηλωθέν εισόδημα και ο προσδιορισμός τους με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες, με έναρξη ισχύος από 01.01.2020.

    Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς μη μισθωτού λαμβάνονται – ανά κατηγορία – υπόψη τα εξής:

    – Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης (2ης), ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

    – Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

    – Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

    – Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) μέχρι και δύο εργοδότες (παρ. 9 άρθρ. 39 του ν.4387/2016 όπως ισχύει), το ποσό της εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

    Εφόσον, προκύψει διαφορά αυτή καταλογίζεται στον ασφαλισμένο για τον αντίστοιχο Κλάδο Ασφάλισης Μη Μισθωτού.

    Παραδείγματα

    Τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση.

    Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη-μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ.

    Εάν για κάποιο μήνα, παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930€, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη-μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

    Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ), τότε για τον μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη-μισθωτή δραστηριότητα ύψους 75,85 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Προσωρινή απενεργοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον e-ΕΦΚΑ

    Πώς και πότε καταβάλλεται σύνταξη σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Τι επιλογές έχουν οι μη μισθωτοί

    Οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, έως τις 11 Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ