• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: It’s the Economy, stupid


    Αυτοδυναμία απέναντι στα «νεφελώδη σχήματα συνεργασίας»

    Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με εκατέρωθεν βολές και αιτιάσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα σενάρια αυτοδυναμίας και οι δυνατότητες σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει την εκστρατεία του με τρία επιπλέον όπλα στην προεκλογική φαρέτρα του και μέτρα υπέρ μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών.

    Πρόκειται για την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση τους χαμηλόμισθους, τους έχοντες θέσεις ευθύνης και τους γονείς με αύξηση του επιδόματος τέκνου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών και τη θεσμοθέτηση του Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο προτάσσουν την κοινωνική ατζέντα, καθώς πιστεύουν ότι «η αντιπολίτευση δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας» και στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες, δεσμεύθηκε ότι θα στηριχθούν περαιτέρω οι χαμηλοσυνταξιούχοι μέχρι να απαλειφθεί η προσωπική διαφορά, ενώ με αφορμή την εξαγγελία Τσίπρα περί προσλήψεων 70 χιλιάδων προσωπικών βοηθών, έκανε λόγο για «μπαρούφες του αέρα».

    Η ΝΔ τονίζει ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ήταν ουσιαστικά ενταγμένα στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, έχουν κοστολογηθεί -σε αντίθεση με τις εξαγγελίες Τσίπρα που για το κυβερνών κόμμα είναι «λαγοί με πετραχήλια»- και εγκριθεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία, ο Πρόεδρος της ΝΔ, εκτός από την έμφαση στις ξένες επενδύσεις, θα συνεχίσει να αναδεικνύει τον διπλασιασμό της ανάπτυξης σε 3%, την αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 25% σε βάθος τετραετίας και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 8%, ως κεντρικούς οικονομικούς στόχους της επόμενης μέρας.

    Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, δεν εφησυχάζουν από τα ποσοστά όλων των δημοσκοπήσεων που φέρουν τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να βαίνει συνεχώς διευρυνόμενη, με την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να δείχνει ότι θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη και μάλιστα με ευδιάκριτο προβάδισμα, το οποίο κυμαίνεται από 5 έως και 8 μονάδες.

    Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, με προσανατολισμό στη «θετική ατζέντα», αλλά και στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας για το τιμόνι της χώρας;», θα συνεχίσει να εστιάζει στους αναποφάσιστους, τους κεντρώους, αλλά και συντηρητικούς ψηφοφόρους, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ποσοστό «παράσταση αυτοδυναμίας» στην περιοχή του 35%, που θα τους επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης «ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος», μετά τις πιθανολογούμενες δεύτερες κάλπες στις αρχές Ιουλίου και που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να βαδίσει σταθερά στην επόμενη μέρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στα χέρια του τα δημοσκοπικά δεδομένα που καταδεικνύουν αύξηση των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και εξαιτίας της πόλωσης, με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου του και την συνέχιση της ανάκτησης των κεντρώων ψηφοφόρων από την δεξαμενή των αναποφάσιστων, δεν θα παραλείπει να τονίζει και τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν στην περίπτωση που, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των άμεσα εμπλεκόμενων, ο κ. Τσίπρας τα «βρει» τελικώς με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

    Παράλληλα όμως, αναμένεται και η ενίσχυση των αναφορών στα εθνικά θέματα, πρωτίστως στα ελληνοτουρκικά, και την ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι εισροές ψηφοφόρων και από «δεξιές δεξαμενές», μετά και τον αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο μορφωμάτων και κομμάτων επί της «ακροδεξιάς πολυκατοικίας»

    Με την τηλεμαχία να έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σήμερα, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ήπειρο (Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα), ενώ αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ζάππειο, με την παρουσία και των πρώην Πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα σύνθημα ενότητας και συσπείρωσης απέναντι στην «αναβίωση του 2015 με τις πιθανές συμμαχίες Τσίπρα-Βαρουφάκη, που παραλίγο να μας οδηγήσει εκτός ευρώ», όπως υπογραμμίζουν στη ΝΔ, στους κόλπους της οποίας τονίζουν ότι «το κεκτημένο δεν είναι και αυτονόητο».

    Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε Τρίκαλα και Βόλο και την Παρασκευή στη Λέσβο και τη Ρόδο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο – €150 σε κάθε νέο στα 18 του – Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών



    ΣΧΟΛΙΑ