• Οικονομία

    Πώς θα δηλώνεται ο αριθμός παροχής παιδιών που σπουδάζουν – Από Σεπτέμβριο και σε 6 δόσεις ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Ακόμα πιο εύκολη γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τις οικογένειας που έχουν παιδιά, τα οποία σπουδάζουν και θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους.

    Με νέα απόφαση που εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προστίθεται στο έντυπο Ε1 νέο πεδίο στον Πίνακα 6 για τη συμπλήρωση αριθμού παροχής των κατοικιών για παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

    Συγκεκριμένα προστέθηκαν οι κωδ. 088, 089, 090 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» στην Ένδειξη 12 «Ενοίκια που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό» του Πίνακα 6 «Πρόσθετα Ποσά Εισοδήματος και Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία».

    Στα πεδία αυτά θα συμπληρωθεί η παροχή ΔΕΗ έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο, όπως είχε δηλώσει ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας κατά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης.

    Συγκεκριμένα, η νέα απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο ‘Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης’, συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης και στη νέα στήλη του πίνακα της περ. 12 με τίτλο ‘Αριθμός παροχής ρεύματος’, συμπληρώνεται ο αριθμός της παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Οι νέοι κωδικοί 818, 820 και 822 συμπληρώνονται σε περίπτωση που στη συγκεκριμένη μίσθωση έχει συμβληθεί ο/η σύζυγος ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο».

    Σε πόσεις δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος

    Στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 θα καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

    Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

    Σε περίπτωση που ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου έκπτωση 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ