• Οικονομία

    Πώς είδαν οι Οίκοι Αξιολόγησης τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο ένας μετά τον άλλον, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ακτινογραφούν το εκλογικό αποτέλεσμα με ένα κοινό συμπέρασμα: η πολιτική αβεβαιότητα έχει περιοριστεί αισθητά, καθώς οι αριθμοί δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον σημαντικές πιθανότητες να δημιουργήσει μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας στην  επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Αυτό για τους οίκους αλλά και για τις αγορές εκλαμβάνεται ως ένα ισχυρό σήμα πως θα συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερής παραγωγής πλεονασμάτων, αταλάντευτης υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς αναθεωρήσεις και καθυστερήσεις αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Κάτι τέτοιο για τους οίκους και τις αγορές μεταφράζεται ως εγγύηση πως η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς συντηρώντας την δυνατότητα να παράγει διατηρήσιμα πλεονάσματα και να διατηρήσει το χρέος της σε μια βιώσιμη τροχιά.

    Χθες ο καναδικός οίκος DBRS σημειώνοντας πως προς το παρόν η 25η Ιουνίου 2023 φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές, εκτιμά πως εάν η ΝΔ διατηρήσει το ποσοστό της και η Βουλή παραμείνει πεντακομματική θα μπορούσε να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ισχυρή πλειοψηφία διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

    Όπως σημειώνει ο οίκος η χώρα βίωσε τα τελευταία χρόνια μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας παρά τις διαδοχικές, μεγάλες κρίσεις.

    Σε αυτό το σταυροδρόμι ενδεχόμενη ισχυρή κυβέρνηση από τη ΝΔ θα προχωρήσει με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ισχυρής δεξαμενής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όπως σημειώνει ο ξένος οίκος η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 ενώ φέτος αναμένεται περαιτέρω βελτίωση καθώς και αποκλιμάκωση του χρέους στο 163% του ΑΕΠ.

    Επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας είναι ισχυροί παράγοντες στήριξης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου. Προειδοποιεί όμως πως οι προκλήσεις είναι υπαρκτές και κυρίως η ανάγκη περαιτέρω αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία.

    «Θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και η  Moody’s επίσης με τη λογική ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τον μοναδικό που διατηρεί καθηλωμένη την αξιολόγηση της χώρας τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκει στήριξη στην προσήλωση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.

    Στη συνέχεια της πολιτικής μετά την αναμενόμενη επανεκλογή της ΝΔ στέκεται και ο οίκος Scope Ratings. Σε χθεσινό σημείωμα εκτιμά πως στο δεύτερο γύρο με βάση το εκλογικό σύστημα το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους νικητή, αυξάνοντας την πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

    Όπως σημειώνει η μεταρρυθμιστική δυναμική, η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η σταθερά καλή σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι παράγοντες που θα πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Τυχόν επιστροφή σε πιο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό, η μη τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη πρόοδο.

    Να σημειωθεί πως ο πρώτος οίκος που αναμένεται να βγάλει έκθεση αξιολόγησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και πριν από τη δεύτερη είναι η Fitch στις 9 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης

    DBRS για Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την οικονομία

    Scope: Η επανεκλογή της ΝΔ θα υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

    HSBC: Στο δρόμο για δεύτερη θητεία ο Μητσοτάκης – Η οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά



    ΣΧΟΛΙΑ