• Οικονομία

    Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η τουρκική λίρα μέτραγε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με την κεντρική τράπεζα να αδειάζει τα αποθεματικά για να υποστηρίξει τεχνητά το νόμισμα.

    Citigroup και JP Morgan κάνουν την έκπληξη και προχωρούν σε σύσταση buy της τουρκικής λίρας, καθώς ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στις τουρκικές αγορές, ύστερα από μία μακρά περίοδο της «μεγάλης φυγής».

    Στροφή των επενδυτών

    Με την Τουρκία να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της από τον περασμένο Μάιο, οι ξένοι θεσμικοί, που είχαν εγκαταλείψει τις αγορές της, σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον μειώνουν τη θέση short για τη τουρκική λίρα ή και αγοράζουν.

    «Πιστεύουμε ότι το νόμισμα μπορεί να απορροφήσει περαιτέρω καλύτερες ροές τους επόμενους δύο μήνες», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Luis Costa, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους τη Δευτέρα, αναφερόμενοι σε συναλλαγές προθεσμιακών συμφωνιών με εξάμηνη διάρκεια. Είπαν ότι αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει επιφυλακτική, με αυστηρή πολιτική έναντι της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

    Η Citi είναι μόλις η τελευταία τράπεζα της Wall Street που υποστήριξε τη τουρκική λίρα, καθώς νωρίτερα η JP Morgan είχε προτρέψει τους πελάτες της να αγοράσουν τουρκική λίρα, καθώς η ανταμοιβή για το ρίσκο θα τους αποζημιώσει.

    Φυσικά η λίρα συνεχίζει να είναι ένα αδύναμο νόμισμα, παρά την τάση που διαβλέπουν τραπεζικοί κολοσσοί για ανάκαμψη.

    Το 2024 έχασε ακόμα ένα 9%, όταν συνολικά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της.

    Βέβαια η ανατίμηση αναμένεται περιορισμένη, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει βάλει περιορισμούς στα swaps σε μία προσπάθεια να προφυλάξει το νόμισμα από τις short θέσεις.

    Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

    Η Τουρκία, που μετράει μόλις λίγους μήνες σκληρής νομισματικής σύσφιξης ύστερα από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, βρίσκεται τώρα σε πορεία επιβράδυνσης τους.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει τον πληθωρισμό και έστειλε το μήνυμα ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

    Ήταν ένα μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα λαμβάνει σοβαρά τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ο οποίος τείνει να ξεπεράσει το επίπεδο του 70% για τον Μάιο.

    Από τον Ιούνιο, το επιτόκιο αναφοράς έχει αυξηθεί πάνω από 40 μονάδες βάσης στο 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

    Puig (Paco Rabanne): Στα 24,5 ευρώ η τιμή της IPO του ιστορικού ομίλου ειδών πολυτελείας

    Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ