Οικονομία

Καταιγίδα φόρων το επόμενο 4ήμερο – Ποιοι πρέπει να πληρώσουν έως και 6 δόσεις ταυτόχρονα!

Καταιγίδα φόρων το επόμενο 4ήμερο – Ποιοι πρέπει να πληρώσουν έως και 6 δόσεις ταυτόχρονα!

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


Πολύ βαρύς είναι ο λογαριασμός της εφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα, υπάρχουν φορολογούμενοι που θα κληθούν να καταβάλουν έως και έξι δόσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αφού θα πρέπει να τακτοποιήσουν τρέχουσες οφειλές, αλλά και να επανενταχθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, έως τις 29 Οκτωβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν:

  • Οι δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του ΕΝΦΙΑ, ύψους σχεδόν 850 εκατ. ευρώ,
  • Η γ’ δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ και
  • Οι δόσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021) και επιθυμούν την επανένταξή τους.

Η λίστα των δόσεων αυξάνεται για όσους διαθέτουν κάποιο τραπεζικό δάνειο ή πληρώνουν τις δόσεις για τρέχουσες ρυθμίσεις, όπως την πάγια ρύθμιση της εφορίας για παλαιότερες οφειλές.

Στις 29 Οκτωβρίου εκπνέει και η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021, με το ελληνικό δημόσιο να αναμένει εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ.

Φόροι πάνω από 6 δισ. έως τα Χριστούγεννα

Ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του έτους, καθώς πέραν του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να καταβληθούν και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, που αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, καθώς τότε κλείνει επίσημα ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εισπράξεις θα «μετρήσουν» στο φετινό έτος.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: H κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

Σταϊκούρας: Τα 6+1 μέτρα για την αγορά ακινήτωνΣΧΟΛΙΑ