• Οικονομία

    Πολλαπλασιάζονται οι ενστάσεις στον ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων


    Ξεπερνούν τις 3.500 οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το μήνα Ιανουάριο που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ταμείου και περιλαμβάνουν τα νέα ποσά των συντάξεων με βάση τον τρόπο επανυπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.500 ενστάσεις. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, ο αριθμός των ενστάσεων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους απασχολούνται με πολλά έτη ασφάλισης και την καταβολή υψηλών εισφορών.

    Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσα σε 60 ημέρες. Tο χρονοδιάγραμμα για όλους όσοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν τον επανυπολογισμό έχει πλέον τρία χρονικά στάδια με απόσταση 60 ημερών το ένα από το άλλο αφού εντός 60 ημερών από την στιγμή που ο συνταξιούχος έλαβε γνώση του επανυπολογισμού μπορεί να υποβάλλει ένσταση στον ΕΦΚΑ. Συνεπώς η πρώτη προθεσμία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου.

    Το δεύτερο στάδιο διάρκειας πάλι 60 ημερών, είναι ότι αν ο ΕΦΚΑ δεν απαντήσει σε χρονική περίοδο 60 ημερών από την υποβολή της ένστασης θεωρείται ότι σιωπηρώς την απέρριψε.

    Το τρίτο και τελευταίο χρονικό στάδιο αφορά στη δικαστική προσφυγή. Μετά τη σιωπηρή απόρριψη από τον ΕΦΚΑ ο συνταξιούχος έχει στη διάθεσή του άλλο ένα 60ήμερο προκειμένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί, προσφυγή για να προσβάλλει την αναπροσαρμογή της σύνταξής του. Η εν λόγω προσφυγή μπορεί να ασκηθεί και ομαδικά σε ενιαία νομική βάση ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας όπως έχει γίνει και με τις αγωγές των αναδρομικών.

    Τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα αποκάλυψαν µετά από εννέα µήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόµενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 100 έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόµενα έως και 20 χρόνια.

    Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος, από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως αυτές θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Αυτό σηµαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καµία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως
    και 20 χρόνια.

    Παράλληλα οι παλαιοί συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν µπορούν να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη βασιζόµενοι και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επανυπολογισµού δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το αρχικό ποσό οι περικοπές που εφαρµόστηκαν στις συντάξεις το 2012 (Ν. 4093/12 και 4051/2012) που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές.

    Οι περισσότεροι θα µπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον µήνα τουλάχιστον ανάλογα µε την περίπτωση.Επίσης στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.



    ΣΧΟΛΙΑ