• Οικονομία

    Colpo Grosso: Αιτήσεις σε τέσσερις τράπεζες κατέθεσαν οι επιχειρήσεις για το ΤΕΠΙΧ!!!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στεγαστική πίστη: Σε φάση ανάπτυξης μετά από μια 10ετία - Οι εκτιμήσεις των τραπεζών


    Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά αιτήσεις σε τέσσερις τράπεζες υπέβαλαν πολλές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ II της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, εκτινάσσοντας τη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.

    Ο αριθμός των αιτήσεων σε μία μόλις εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 28 Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα, ξεπέρασε τις 32.000, αθροίζοντας αιτήματα για δάνεια ύψους 5,3 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος που ήταν μόλις 1,3 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του MonoNews, ο συνωστισμός των επιχειρήσεων, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος για άτοκη ρευστότητα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση, όχι μόνο σε μία τράπεζα, αλλά σε δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις τράπεζες, θεωρώντας, με αυτό τον τρόπο, είτε ότι θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσό δανειοδότησης, είτε ότι θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους το πρόγραμμα.

    Η πρωτοφανής ζήτηση που υπήρξε και η υπερπληθώρα αιτήσεων, οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στην απόφαση να κλείσει το πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να κάνουν το πρώτο ξεκαθάρισμα και να διαπιστωθεί αφενός πόσες τελικά δικαιούνται τη χορήγηση δανείου.

    Όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εκ νέου από τις 20 Μαΐου και, στο μεσοδιάστημα, εκτός από το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων, θα εξεταστεί, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δυνατότητα να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος.

    Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις γίνονταν μέσω του Πληροφορικού Συστήματος των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.

    Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση, κατά την αίτηση που υπέβαλε, έπρεπε να δηλώσει και την τράπεζα από την οποία επιθυμούσε να δανειοδοτηθεί. Με βάση τη διαδικασία, ο έλεγχος των αιτήσεων γίνεται σε επόμενη φάση, κατά την οποία η τράπεζα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση ανήκει σε έναν – ή περισσότερους – από τους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει και το κατά πόσο η επιχείρηση δικαιούται της συμμετοχής της στο πρόγραμμα.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος μπορούν να δανειοδοτηθούν με κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους λόγω πανδημίας. Το πρόγραμμα επιδοτεί το 100% του επιτοκίου του δανείου για τα δύο πρώτα χρόνια, κατά τα οποία παραμένει σταθερό.

    Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου παρέχεται άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του ποσού του δανείου, που προέρχεται από κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Ανώτατο ύψος δανείων είναι τα 500.000 ευρώ. Τα δάνεια έχουν συνολική διάρκεια 2 – 5 έτη και παρέχονται με δυνατότητα περιόδου χάριτος πληρωμής κεφαλαίου από 6 έως 12 μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ