• Οικονομία

    Πιο ακριβές από σήμερα οι online αγορές από το εξωτερικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Πιο ακριβές από σήμερα οι online αγορές από το εξωτερικό


    Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι θέλουν να αγοράσουν προϊόντα από το εξωτερικό, καθώς από σήμερα οι online αγορές αποκτούν ΦΠΑ.

    Πρόκειται για το νέο πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες που παραγγέλνουν μικροδέματα από τρίτες χώρες, υπόκειται πλέον και σε ΦΠΑ.

    Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται στη χώρα που καταναλώνεται το προϊόν, καθώς έως σήμερα δεν προβλεπόταν η επιβολή του φόρου, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ και τρίτων χωρών.

    Έως σήμερα, εταιρείες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ, παρά μόνο με τα μεταφορικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των κερδών σε επιχειρήσεις όπως το e-Bay, η Amazon, η Alibaba στην Κίνα και άλλες γνωστές πλατφόρμες. Σημειώνεται πως πλέον, ως τρίτη χώρα για την ΕΕ θεωρείται και η Μεγάλη Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μικροδέματα έως 22 ευρώ

    Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.

    Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή.

    Τι αλλάζει από σήμερα στα τελωνεία

    Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται από σήμερα στον τομέα των εισαγωγών αγαθών που αποτελούν αντικείμενο εξ αποστάσεως πωλήσεων (e-commerce) είναι:

    – καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για εισαγωγές αγαθών αξίας έως του ποσού των 22 ευρώ ώστε όλες οι εισαγωγές αγαθών να υπόκεινται σε φόρο προστιθεμένης αξίας,

    – καθιερώνονται δύο νέα, προαιρετικής εφαρμογής, καθεστώτα απόδοσης του φόρου προστιθεμένης αξίας, κατά την εισαγωγή αγαθών αξίας έως του ποσού των 150ευρώ :

    • ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop-IOSS), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο πωλητής των αγαθών και oφόρος αποδίδεται στην μονοαπευθυντική θυρίδα (one-stop- shop) και

    • ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ (special arrangements), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο παραλήπτης του δέματος και ο φόρος αποδίδεται για λογαριασμό των παραληπτών στις τελωνειακές αρχές από το πρόσωπο που προσκομίζει τα αγαθά στο τελωνείο (κατά κανόνα εταιρείες διεθνούς ταχυμεταφοράς και ο φορέας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών – ΕΛΤΑ)

    – ανεξαρτήτως των ως άνω ειδικών καθεστώτων απόδοσης του φόρου προστιθεμένης αξίας που θα επιλεγεί τηρούνται υποχρεωτικά τελωνειακές διατυπώσεις εισαγωγής και οι ιδιώτες-καταναλωτές επιβαρύνονται με το συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας – κανονικό ή μειωμένο- αναλόγως του είδους του αγαθού που αποτελεί αντικείμενο της διαδικτυακής αγοράς και εισαγωγής,

    – θεσπίζεται υποχρέωση υποβολής διασάφησης θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία για κάθε αποστολή (δέμα),

    – θεσπίζεται ένα νέο υπερ-απλουστευμένο τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής (διασάφηση Η7) σε επίπεδο Ε.Ε το οποίο υλοποιήθηκε ως νέο τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής (διασάφηση εισαγωγής e-commerce) στο Υποσύστημα Εισαγωγών του ICISnet,

    – παρέχεται η δυνατότητα υποβολής του νέου τελωνειακού παραστατικού εισαγωγής e-commerce και πριν την άφιξη των εμπορευμάτων για την επίσπευση της διαδικασίας εκτελωνισμού,

    – εφαρμόζονται κοινοί κανόνες και κοινές διαδικασίες για εταιρείες ταχυμεταφοράς και ΦΠΚΥ (τα ΕΛΤΑ Α.Ε βάσει νόμου) και

    – καταργείται η διαλογή των ταχυδρομικών αντικειμένων παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Convert Group: Αύξηση 282% στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2021

    Glami: Σχεδόν €1 δισ. ο κύκλος εργασιών της online μόδας στην Ελλάδα το 2020

    Νέα βόμβα Λαγκάρντ: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ