• Business

  Glami: Σχεδόν €1 δισ. ο κύκλος εργασιών της online μόδας στην Ελλάδα το 2020

  • NewsRoom


  Το GLAMI παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2020 που περιλαμβάνει την ανάλυση της αγοράς, στοιχεία από τις έρευνες που έτρεξαν το 2020 καθώς και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την online αγορά μόδας στην μετά-Covid-19 εποχή.

  Πρόβλεψη για 1.34 δισ. € σε online πωλήσεις μόδας, το 2023

  Το ηλεκτρονικό εμπόριο μόδας αυξήθηκε με αλματώδη ρυθμό το 2020 (+54.96%) σε σύγκριση με το 2019, όταν το αναμενόμενο ποσοστό αύξησης ήταν 5%. Η πανδημία όμως επηρέασε ολόκληρη την αγορά ειδών μόδας (online και φυσικά καταστήματα), η οποία είδε μείωση της τάξης του -20%. Η προσδοκώμενη αύξηση του online εμπορίου μόδας για το 2021 είναι +15% με κύκλο εργασιών που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,094 δισ.). Ενώ, έως το 2023, η μελέτη του GLAMI δείχνει ότι το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη συνολική αγορά μόδας – σε σύγκριση με το τρέχον 24.5% – θα φτάσει το 27%.

  Ανάπτυξη πωλήσεων online καταστημάτων μόδας στο GLAMI, το 2020

  Η καμπύλη GMV (Gross Merchandise Volume), δηλαδή ο παραγόμενος τζίρος στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω του GLAMI, ακολουθεί ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας.

  Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2020, όπου παράλληλα με το τέλος των Χειμερινών Εκπτώσεων έφτασαν και τα πρώτα νέα για κρούσματα Covid19 στην Ευρώπη παρατηρήθηκε το πρώτο “μούδιασμα” της αγοράς με χαμηλότερες του αναμενόμενου παραγγελίες, που τον Μάρτιο ήταν και οι χαμηλότερες μηνιαίες της χρονιάς. Από εκείνο το σημείο και έπειτα καταγράφεται ταχεία ανάκαμψη με τις πωλήσεις να διπλασιάζονται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου.

  Μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά την καλοκαιρινή περίοδο και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων σημειώθηκε μικρή μείωση ωστόσο, από τον Οκτώβριο και μετά και παράλληλα με το δεύτερο lockdown οι πωλήσεις αυξήθηκαν με τον Δεκέμβριο να σημειώνονται πωλήσεις 4.5 φορές περισσότερες από την αρχή του χρόνου.

  Συνολικά οι πωλήσεις των τελευταίων 4 μηνών του έτους ήταν μεγαλύτερες από το σύνολο των προηγούμενων 8 μηνών.

  Αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες

  Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων για μήνες, οδήγησε χιλιάδες καταναλωτές να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την εμπειρία των online αγορών. Το 9% των Ελλήνων αγόρασε για πρώτη φορά προϊόντα μόδας online κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας ενώ το 50% ανακάλυψε νέα ηλεκτρονικά καταστήματα και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών και έχει σκοπό να αυξήσει την online δαπάνη του, σύμφωνα με την έρευνα του GLAMI τον Απρίλιο του 2020.

  Η πανδημία ανέδειξε την βιώσιμη και ηθική πλευρά της μόδας

  Το 30% των καταστημάτων μόδας (καταστήματα με πολλαπλά κανάλια διανομής) πιστεύουν ότι η βιώσιμη μόδα είναι ένα από τα fashion trends που θα διαμορφώσει το μέλλον του κλάδου ενώ το 72% των Ελλήνων ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη μόδα. Τέλος, το 43% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των αγορών που δραστηριοποιείται το GLAMI) δήλωσε ότι η Ελληνικότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος μόδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιλογές τους ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

  To #μενουμεσπιτι αποτελεί το σημαντικότερο fashion trend του 2020

  Tα δύο πολύμηνα lockdown που έφερε η πανδημία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την τηλεργασία που για πρώτη φορά υλοποιήθηκε σε τόσο μεγάλη έκταση στη χώρα ανέδειξαν τα «ρούχα σπιτιού» σε μία νέα ανερχόμενη τάση στη μόδα.

  Top 4 ανοδικές κατηγορίες:​

  Σαγιονάρες (+1279%)
  Ισοθερμικά (+1200%)
  Ρούχα ύπνου (+1021%)
  Ρόμπες (+813%)

  Κερδισμένες κατηγορίες:

  Αθλητικά ρούχα (+775 %)
  Κασκόλ και φουλάρια (+750%) *εναλλακτική χρήση αντί μάσκας
  Σορτσάκια (+731%)
  Φόρμες (+692 %)
  Εσώρουχα (+656%)
  Αξεσουάρ μαλλιών (+480%)

  Κατηγορίες με την μεγαλύτερη πτώση:

  Ανδρικά σακάκια και μπλεϊζερ (–99%)
  Ανδρικά κοστούμια (–88%)
  Γόβες (–85%)
  Μπότες για το χιόνι (–72%)
  Γαλότσες (–60%)

  Βρείτε και κατεβάστε σε pdf αναλυτικά όλη την Ανασκόπηση της χρονιάς εδώ: https://www.fashion-research.gr/yearlyreview2020

  Διαβάστε επίσης:

  Η Aramco επενδύει στην ελληνική τεχνογνωσία της Unixfor

  Κυριάκος Πιερρακάκης: Έρχεται εφαρμογή για αγορές με χρονόμετρο

  Πειραιώς Group Leasing: Πρώτη στον κλάδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης  ΣΧΟΛΙΑ