• Οικονομία

    Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους

    Ώρα μηδέν για τα αναδρομικά 2,5 δις ευρώ σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Ποιοι θα λάβουν από 800 έως 3.000 ευρώ


    Στην αναπροσαρμογή εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων θα πρέπει να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους  έχουν πολλά έτη ασφάλισης και έχουν καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι αναπροσαρμογές με θετικό πρόσημο έρχονται στα ποσά των κύριων συντάξεων για πέντε κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων. Ενδεικτικά κάθε χρόνο αποχωρούν από την αγορά εργασίας περίπου 25.000 ασφαλισμένοι με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για αύξηση της αναπλήρωσης σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Στόχος είναι η σωρευτική αύξηση σε αυτή την περιοχή να κινηθεί για παράδειγμα κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω, καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση είναι όσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές.

    Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά των παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων μέχρι και τον Οκτώβρη. Στη συνέχεια μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Μάλιστα η κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίσει και να επιστρέψει αναδρομικά τις αυξήσεις στους συνταξιούχους.

    Οι ομάδες των συνταξιούχων που θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου οι συντάξεις τους είναι οι εξής:

    –    Παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν την σύνταξή τους πριν τις 13 Μαίου 2019, οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 50 ή 100 ευρώ.

    –    Νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως και 31/12/2018, οι οποίοι διατηρούν προσωπική διαφορά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο από τον Μάιο 2016 έως τον Δεκέμβριος 2018 δικαιώθηκαν τμήμα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) στην περίπτωση που η νέα τους σύνταξη – όπως υπολογίστηκε με το νόμο 4387/2016 – ήταν μειωμένη κατά 20% και πάνω από τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε το παλιό καθεστώς.

    –    Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13 Μαίου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μικρότερη των 50 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι  συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό, ενδεχομένως να μην έχουν θετική προσωπική διαφορά ή να προκύψει αρνητική προσωπική διαφορά.

    –    Παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13 Μαίου 2019 που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες αυξημένης ανταποδοτικότητας θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη αύξηση, καθώς η προσωπική διαφορά θα αυξηθεί και μαζί της θα πρέπει να αυξηθεί και το 1/5 αυτής, που λαμβάνουν από 1/1/2019.

    –    Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13/5/2016, οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες αυξημένης ανταποδοτικότητας (πολλά έτη ασφάλισης) θα πρέπει να λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.



    ΣΧΟΛΙΑ