• Οικονομία

    Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή – Ποιοι θα λάβουν έως 534 ευρώ σήμερα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


    Συρρικνώνεται κάθε μήνα ο αριθμός των εργαζομένων που μπορούν να τεθούν σε αναστολή, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία της.

    Τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, φθίνουν μήνα με τον μήνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού και αλλαγής των κριτηρίων σταδιακά και για την ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

    Για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 μόνο οι επιχειρήσεις – εργοδότες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο ΚΑΔ  μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είναι απαραίτητο να έχουν προσληφθεί έως και την 31η.3.2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

    Μάλιστα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των κλάδων (παιδότοποι, ψυχαγωγία, συνέδρια, εκθέσεις κλπ) που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής.

    Σήμερα το απόγευμα, 8 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ το μήνα σε 6.551 εργαζομένους που τέθηκε σε αναστολή οι σύμβαση εργασίας τους τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.

    Οι πληρωμές αφορούν:

    α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο 2021 προκειμένου για την πληρωμή  αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 2.110.836,00 € για  συνολικά 4.144 πληρωμές δικαιούχων.

     β) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021 (υπόλοιπα πληρωμών) προκειμένου για την πληρωμή  αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 756.372,00 €  για  συνολικά 2.407 πληρωμές δικαιούχων.

    Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Η καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου – εργαζομένου, ο οποίος υποδεικνύεται στην υποβαλλόμενη αίτησή του. Στο μεταξύ ξεκίνησε η προαναγγελία αναστολών συμβάσεων εργασίας Σεπτεμβρίου.

    Από χθες 7 Σεπτεμβρίου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

    Δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου για:

    -Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων.

    -Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους.

    -Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

    -Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους.

    -Υπηρεσίες παιδότοπου.

    -Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ