• Οικονομία

    Παίρνουν τίτλους κυριότητας οι καταπατητές δημοσίων εκτάσεων – Πότε και ποιοι θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Να μπει τάξη στο χάος πολλών δεκαετιών επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή και αφορά καταπατημένες εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου.

    Στόχος του ν/σ θα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει το δικαίωμα σε όσους είχαν χτίσει ακίνητα σε κρατικές εκτάσεις, να αποκτήσουν τίτλους κτήσης έναντι τιμήματος, αλλά και σε αγρότες που εκμεταλλεύονται γεωργικές εκτάσεις.

    Τα κριτήρια

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή δεν θα μπορούν όλοι να εξαγοράσουν την καταπατημένη έκταση. Έτσι, όσοι εκμεταλλεύονται ένα ακίνητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, θα μπορούν να λάβουν τίτλους κτήσης.

    Ο υπολογισμός της αξίας του τίτλου κυριότητας θα πραγματοποιείται με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου, με τους καταπατητές να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία που θα απαιτεί ο νόμος σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί για να εξετάζει τα αιτήματα.

    Εφόσον η επιτροπή κρίνει ότι πληρούνται τα κριτήρια απόκτησης τίτλου κυριότητας, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή τιμήματος. Μάλιστα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει και εκπτώσεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με τα εξής δεδομένα:

    • Το είδος του ακινήτου, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή επαγγελματικό χώρο
    • Το χρονικό διάστημα της καταπάτησης
    • Την οικονομική κατάσταση του καταπατητή (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπεται ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ πολύτεκνοι και ανάπηροι και υπό την προϋπόθεση ότι στην καταπατημένη έκταση έχει ανεγερθεί αποκλειστικά και μόνο πρώτη κατοικία.

    Πληρωμή και σε δόσεις

    Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι ο καταπατητής εφόσον πληροί τα κριτήρια εξαγοράς του τίτλου κυριότητας να μπορεί να καταβάλει το τίμημα σε δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αγγίζει ακόμα και τις 100. Ωστόσο, τον ανώτατο αριθμό δόσεων δεν θα δικαιούνται όλοι οι καταπατητές.

    Την ίδια στιγμή, θα προβλέπονται ακόμα και εκπτώσεις σε όσους έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τίμημα εφάπαξ ή σε ελάχιστες δόσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Ανάκληση αλκοολούχου ποτού προέλευσης Ρωσίας από το Γενικό Χημείο

    Σταϊκούρας: Στο 9% ο πληθωρισμός φέτος και στο 3% το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ