• Οικονομία

    Πασίγνωστος τραγουδιστής στα δίχτυα της ΑΑΔΕ για 5 εκατ. ευρώ που δεν έχουν δηλωθεί

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Πολύ γνωστό όνομα του ελληνικού πενταγράμμου έπεσε στα «δίχτυα» της εφορίας, καθώς εντοπίστηκαν τεράστια ποσά, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, παρά το υψηλό κασέ που διατηρεί τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχουν αρχίσει να «ξεψαχνίζουν» εκατοντάδες υποθέσεις γνωστών (και μη) προσώπων, από τραγουδιστές έως και influencers, φαίνεται να βγάζουν συνεχώς «λαβράκια».

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παρότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν είχε δώσει στο παρελθόν δείγματα φοροδιαφυγής, εντοπίστηκε με αδήλωτα ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με τις πληροφορίες να τα ανεβάζουν ακόμα και στα 5 εκατ. ευρώ.

    Ο τραγουδιστής δεν ανήκει στη νέα γενιά των καλλιτεχνών, αλλά κατατάσσεται στην παλιά «φρουρά» της λαϊκής πίστας, με εκατοντάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του.

    Μάλιστα, ο έλεγχος φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Τους «καίνε» τα μεγάλα έξοδα

    Η ΑΑΔΕ εδώ και καιρό έχει ενεργοποιήσει έναν τεράστιο κύκλο ελέγχων, προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Από τους ελέγχους προκύπτει πως σε πολλές περιπτώσεις οι δαπάνες που παρουσιάζουν οι φορολογούμενοι είναι πολύ υψηλότερες από τα έσοδα που δηλώνουν στην εφορία, ενώ σε αρκετές υποθέσεις που ερευνώνται τα δηλωθέντα εισοδήματα αδυνατούν να καλύψουν και τα τεκμήριά τους.

    Όσοι εντοπιστούν, καλούνται απευθείας από τις φορολογικές αρχές για περαιτέρω εξηγήσεις, για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που θα καταθέσει ο ελεγχόμενος έχουν… βάσεις.

    Από τους ελέγχους προκύπτει, πως εκατοντάδες φορολογούμενοι είναι ιδιαίτερα… απρόσεκτοι, αφού δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και την ίδια ώρα συνεχίζουν να ζουν μια πολυέξοδη ζωή, που δεν συνάδει με το φορολογικό προφίλ που παρουσιάζουν στις φορολογικές αρχές.

    Ειδική ομάδα εφοριακών για… social media

    Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η ΑΑΔΕ έχει συστήσει μια ειδική ομάδα ελέγχου, που ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media. Πρόκειται για ελεγκτές που έχουν στα χέρια τους μια τεράστια «δεξαμενή» πληροφοριών που προέρχεται από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

    Αυτό τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από το γραφείο τους, εντοπίζοντας τη φοροδιαφυγή. Ρόλο «κλειδί» όμως, έχει ένας ειδικός αλγόριθμος που έχει στα χέρια της ΑΑΔΕ, που κάθε φορά που εντοπίζεται ένας «ύποπτος» φορολογούμενος, τότε χτυπά «καμπανάκι» και ξεκινά ο έλεγχος.

    Η συγκεκριμένη ομάδα «μετρά» ήδη σημαντικές επιτυχίες, όπως ο πρόσφατος γάμος της… φοροδιαφυγής του γνωστού ζευγαριού Ελέτσι – Λεμονίδη, που μετά τις ψηφιακές διασταυρώσεις, από τον τραγουδιστή έως τον dj και το ανθοπωλείο δεν είχαν κόψει κανένα τιμολόγιο υπηρεσιών και μάλιστα, σχεδόν όλοι έχουν πολλές αναρτήσεις από τις κάθε είδους πολυτελείς δεξιώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει επαγγελματικά, αλλά είτε εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, είτε εμφανίζουν μεγάλες ζημιές.

    Προ ολίγων μηνών, μάλιστα, στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ είχαν πέσει γνωστοί influencers, καθώς χτύπησαν “καμπανάκι” στην εφορία τα όσα δήλωναν στην εφορία ως έσοδα από πωλήσεις προϊόντων που προωθούσαν μέσα από τα social media.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιτσιλής: Παρακολουθούμε τα πάντα στα social media – Τι έρχεται το 2024 σε ελέγχους της ΑΑΔΕ
    Ελέτσι – Λεμονίδης: Ο γάμος της χρονιάς και το πάρτι φοροδιαφυγής που αποκάλυψε η ΑΑΔΕ
     



    ΣΧΟΛΙΑ