• Οικονομία

    Πανέτα (ΕΚΤ): Κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων – Φόβοι για «τεχνική ύφεση»

    • Bloomberg
    Φάμπιο Πανέτα

    Φάμπιο Πανέτα


    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και δεν έχει και πολύ να προχωρήσει ακόμη», δήλωσε στη Le Monde το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Φάμπιο Πανέτα.

    «Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, γιατί έχουμε ήδη κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό στόχο, ωστόσο, δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αυστηροποιήσει την πολιτική κατά 375 μονάδες βάσης. Αντιμέτωποι με τους ρυθμούς του πληθωρισμού που έχουν επιβραδυνθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι δυσάρεστα ισχυροί, οι αξιωματούχοι αναμένεται να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα και τον Ιούλιο.

    Εντούτοις, ο Πανέτα επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 6,1% είναι πολύ υψηλό, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Σε λιγότερο από ένα χρόνο ανεβάσαμε αποφασιστικά τα επιτόκια, από -0,5% στο 3,25% και ο πληθωρισμός υποχωρεί», υπογράμμισε.

    «Η νομισματική μας ‘σύσφιξη’ θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εγχώρια ζήτηση να παραμείνει ασθενής και αυτό να μεταφραστεί σε παρατεταμένη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και σε τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Πανέτα, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πιο υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Πηγή: Bloomberg 

    Διαβάστε επίσης: 

    Η Chanel πάει Xoνγκ Κονγκ: Νοίκιασε εμβληματικό διώροφο κατάστημα έναντι 383.000 δολ. μηνιαίως

    Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές επιστρέφουν στις τράπεζες και στέλνουν την αγορά στις 1.220 μονάδες

    Έρικα Μιχαλοπούλου (Calilo Group): Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο βιωσιμότητας

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ