• Οικονομία

    Όσο η Κύπρος πανηγυρίζει για το φυσικό αέριο η Handelsblatt κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

    γεωτρηση


    Νέα δεδομένα προκύπτουν για την Κύπρο μετά τη χθεσινή σημαντική ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου 5,5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

    Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ότι κατά την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στρέφει πλέον την προσοχή της στις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργώντας προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Η επόμενη μέρα της ανακάλυψης και τι θα σημάνει

    Η ExxonMobil, μετά τα αποτελέσματα της έρευνας, εδραιώνει τη θέση της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την προοπτική κατασκευής ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

    Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στο στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Στο «Γλαύκο-1» έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να έχει καθοριστεί, προς το παρόν, ο ακριβής χρόνος.

    Επιπρόσθετα, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL, με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

    Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί και στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, που δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

    Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σημειώνεται ότι, μετά τα αποτελέσματα στο στόχο «Γλαύκος-1», η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρις κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα, στο στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρις κυβικά πόδια.

    Την ίδια στιγμή που η Κύπρος πανηγυρίζει τη μεγάλη αυτή οικονομική επιτυχία, το δημοσίευμα της Handelsblatt έρχεται να ταράξει τα νερά της ικανοποίησης, αφού κάνει λόγο για «κίνδυνο διάσπασης της ενότητας της Κύπρου».

    Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει , συγκεκριμένα, ότι «ένας ισχυρός γείτονας εγείρει ήδη ενστάσεις. Αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο, θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι «Ήδη πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων “Saipem 12.000”, το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

    Το άρθρο κλείνει σημειώνοντας τη συνάντηση της Τρίτης, μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για νέες συνομιλίες, επισημαίνοντας τα μηύματα που κρύβονται πίσω από τη δήλωση Αναστασιάδη που ακολούθησε, ότι «δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συγκλονιστικό video: Η στιγμή που το γεωτρύπανο της Exxon βρίσκει το φυσικό αέριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ανακάλυψη: «Χρυσό» το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ-Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το φυσικό αέριο (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: Πώς θα γίνεται από το Ταμείο Υδρογονανθράκων η διαχείριση των εσόδων από το φυσικό άεριο



    ΣΧΟΛΙΑ