• Οικονομία

    ΟΟΣΑ: Μείωση 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,5 μονάδες λόγω του πολέμου

    ΟΟΣΑ: Μείωση 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,5 μονάδες λόγω του πολέμου


    Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα αύξησης των δαπανών.

    Καλά στοχευμένες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσει τη 1,4 ποσοστιαία μονάδα, έναντι 0,9 που εκτιμάται για τις ΗΠΑ.

    Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα.

    Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αν και ένας βραδύτερος ρυθμός θα ήταν δικαιολογημένος σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτει ο Οργανισμός, θα πρέπει να είναι έτοιμες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν αν προκύψουν μεγάλες πιέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΟΣΑ: Δεύτερη η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο του 2021



    ΣΧΟΛΙΑ