• Οικονομία

    «Όλη η Ελλάδα ένα στούντιο»: Οι παραγωγές που θα κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα με την αρωγή του ΕΚΟΜΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνος Κουάνης

    Πάνος Κουάνης, ΕΚΟΜΕ


    Εν μέσω πανδημίας, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές διεθνείς παραγωγές που θα πραγματοποιήσουν τα γυρίσματά τους στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση στον τομέα αυτό, αλλά και για τη διεθνή προβολή της χώρας.

    Μεταξύ άλλων, στην Αττική ξεκινούν γυρίσματα για την ταινία Greak Freak, με θέμα την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τη Disney+.

    Σε νησιά των Κυκλάδων θα γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας, γαλλικής παραγωγής, Cyclades, με πρωταγωνίστρια την Izabelle Huppert.

    Στο Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες θα γυριστεί το Knives Out2 σε σκηνοθεσία Rian Johnson και με πρωταγωνιστή τον Daniel Kraig.

    Στην Αττική θα γίνουν γυρίσματα για τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας του David Cronenberg «Eγκλήματα του Μέλλοντος» με πρωταγωνιστή τον Viggo Mortensen.

    Σε Αττική και Κυκλάδες θα γυριστούν επεισόδια του 3ου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς δράσης Jack Ryan σε σκηνοθεσία Tom Clancy.

    Στην Αττική και την Πελοπόννησο θα γίνουν τα γυρίσματα του «Γάμος αλά Ελληνικά 3» σε σκηνοθεσία Nia Vardalos (παραγωγή Tom Hanks – Rita Wilson).

    Στη Χίο θα γυριστεί ο «Χειμώνας με τη Βαλμίρα», ταινία μυθοπλασίας, σε συμπαραγωγή Βουλγαρίας.

    Σε Αττική, Βοιωτία, Κιλκίς και Σέρρες θα γίνουν τα γυρίσματα για την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» ( διεθνής συμπαραγωγή, Αργοναύτες)

    Επίσης στην Ελλάδα θα γίνουν γυρίσματα για το δεύτερο κύκλο της σειράς Τεχεράνη (ισραηλινής παραγωγής) για τη νέα ταινία του Πάνου Κούτρα «ΝΤΟΝΤΟ» (συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Βουλγαρίας), της αυστραλιανής ταινίας μυθοπλασίας Voices in Deep του Jason Raftopoulos και της ελληνο-ισπανικής παραγωγής ταινίας «El Nieto» (The Grandson) σε σκηνοθεσία της Nely Reguera, ενώ σε Μυτιλήνη, Χίο, Πειραιά και Αθήνα θα γυριστεί η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε εκτέλεση Blonde και παραγωγή Tanweer, με διεθνές καστ.

    Οπτικοακουστικές παραγωγές: Χρονιά σταθμός το 2020

    Το 2020 αποτέλεσε χρόνια σταθμό για την εξέλιξη της πορείας του προγράμματος ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών.

    Εν μέσω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική πανδημία και αξιολογώντας τις συνέπειες από το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία, το ΕΚΟΜΕ, φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Πάνο Κουάνη, διατήρησαν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, εγγυήθηκαν την αδιάλειπτη συνέχεια του και μερίμνησαν για την ενημέρωση των ξένων εταιρειών παραγωγής για τη συνεχή λειτουργία του προγράμματος και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα γυρίσματα. Παράλληλα, προχώρησαν σε ριζική αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων cash rebate και tax relief και υλοποίησαν το έργο ανάδειξης των Περιφερειών ως πόλων έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Film Offices.

    Ειδικότερα για το cash rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβραδύνουν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως.

    Μέχρι τις 16/4/2021, το πρόγραμμα cash rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46 εκατ. ευρώ εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο νόμος.

    Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

    Για το 2021, η παραγωγή ελληνικού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: 15 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού μήκους αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη στην οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΜΕ.

    Ειδικότερα, μέσω της χρηματοδότησης του cash rebate, το ελληνικό σινεμά προβλέπεται να ενισχυθεί με πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα (όπως Netflix, Apple TV, Disney + κλπ.), ανοίγει το δρόμο στο ΕΚΟΜΕ για ακόμα πιο συστηματική υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ