• Οικονομία

    Όλες οι ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία – Ποιες επιλογές έχουν οι οφειλέτες

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής)

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να ξεπερνούν τα 4,846 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2022 και 1.378.297 οφειλέτες να βρίσκονται στην «περίμετρο» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, οι φορολογούμενοι διαθέτουν μια σειρά από ρυθμίσεις για τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως συνεχίζουν να αποπληρώνονται όλες οι παλαιότερες ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί όπως οι 100 ή 120 δόσεις και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας. Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα χάσουν δυο δόσεις βγαίνουν αυτομάτως από τις ρυθμίσεις και έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το Δημόσιο μάλιστα, έχει το δικαίωμα να προχωρά σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για χρέη άνω των 500 ευρώ.

    120 δόσεις

    Την περσινή χρονιά που είχε σημαδευτεί από το νέο κύκλο της πανδημίας, είχε δοθεί η δυνατότητα επανένταξης σε όσους οφειλέτες είχαν χάσει τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, επανεντάχθηκαν όσοι έχασαν τις 100 ή τις 120 δόσεις από το διάστημα 1ης Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021.

    Έκτοτε όποιος φορολογούμενος δεν πληρώσει δυο δόσεις και βγει από τη ρύθμιση δεν προβλέπεται να μπορεί να ενταχθεί εκ νέου στις 120 δόσεις και γίνονται άμεσα απαιτητές οι οφειλές του από την εφορία.

    Αν και η επιμελητηριακή αγορά ζητά ένα νέο κύκλο ρύθμισης που να αριθμεί και πάλι έως 120 δόσεις για να μπουν οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν φαίνεται να προκρίνεται κάποια αντίστοιχη σκέψη.

    Πάγιες ρυθμίσεις

    Όσοι έχουν χάσει τις 120 δόσεις ή ακόμα και τη ρύθμιση για την πανδημία με τις 36 – 72 δόσεις, η μόνη τους επιλογή είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 12 – 24 δόσεις.

    Την ίδια επιλογή έχουν και όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσεις τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ και μπορούν να τις ρυθμίσουν:

    • σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32%
    • σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%,

    Αν πρόκειται για οφειλές από φόρο κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών ή από φορολογικό έλεγχο, καθώς επίσης και για μη φορολογικές οφειλές, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

    Εξωδικαστικός μηχανισμός

     Την 1/3/2021 ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της εξυγίανσης – ρύθμισης οφειλών ή 2ης ευκαιρίας – πτώχευσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της οποίας παρέχεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, με μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής.

    Μέσα  από την  ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μπορεί κάποιος να  ρυθμίσει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το δημόσιο (πχ εφορία, ταμεία) σε έως 240 δόσεις, καθώς να ρυθμίσει τα δάνεια του προς τράπεζες – διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια).

    Εάν κάποιος χρωστάει σε παραπάνω από έναν πιστωτή, είτε Δημόσιο είτε τράπεζα και οι οφειλές του ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό – που προσφέρει σημαντική διαγραφή οφειλών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

    Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι 50 ευρώ. Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο (δημόσιο 5% και τράπεζες 3,75% ετησίως).

    Παράλληλα παρέχεται μερική διαγραφή χρέους, υπό προϋποθέσεις (π.χ.αν η αξίας της περιουσίας να είναι μικρότερη από το ύψος των οφειλών, και δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα μετά την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης). Το «κούρεμα» χρέους προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο

    Για να μπορέσουν τα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τίς οφειλές τους σε τράπεζες σε 420 δόσεις υπάρχει ηλικιακός κόφτης στα 85 έτη εκτός και αν ο οφειλέτης φέρει εγγυητή νεότερο, ενώ στα νομικά πρόσωπα οι μέγιστες δόσεις σε τράπεζες είναι 180 δόσεις

    Οι μεγάλες επιχειρήσεις (με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ή που οφείλουν περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ) απαιτείται να υποβάλουν και ένα επιχειρηματικό σχέδιο (business plan). Ο ρόλος του λογιστή – οικονομολόγου είναι κρίσιμος σε αυτό το σημείο, έτσι ώστε να τεκμηριώσει ότι η επιχείρηση είναι όντως βιώσιμη ή μπορεί να καταστεί βιώσιμη (δηλ. μια μελέτη βιωσιμότητας) και να προτείνει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης όλων των οφειλών

    Προ ημερών η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση του Economist ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες αναμένεται να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης

    Ο «χάρτης» των ληξιπρόθεσμων χρεών – Πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες χρωστούν στην εφορία έως 10.000 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ