Τα καλά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εκτόξευσαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες με τον S&P να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι traders πλέον θεωρούν δεδομένη μία μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

Με τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να αναμένουν ακόμα μία σειρά από στοιχεία για να πάρουν τις αποφάσεις τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την ευχάριστη είδηση για τον πληθωρισμός επιτιθέμενος γι’ ακόμα μία φορά στον «πολύ αργό», όπως τον χαρακτήρισε Τζερόμ Πάουελ.

1

Η απειλή των δασμών

Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν αμετάβλητος στο 2,7%, με τον υποκείμενο να καταγράφει μικρή επιτάχυνση στο 3,1%.

Η ανησυχία των αναλυτών αφορούσε τον αντίκτυπο των δασμών στο κόστος για τους καταναλωτές, ένα σενάριο που πολλές φορές έχει δηλώσει και η Fed ότι την φοβίζει, γι’ αυτό το λόγο δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση επιτοκίων μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίδραση των δασμών δείχνει να μην είναι τόσο έντονη από τα στοιχεία του Ιουλίου. Στα βασικά αγαθά, εξαιρουμένων των καινούργιων αυτοκινήτων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, κατεγράφη αύξηση μόλις 0,22% τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 0,55%.

«Υπάρχουν κάποια σημάδια μετακύλισης των δασμών στις τιμές καταναλωτή, αλλά, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι αρκετά σημαντικά για να σημάνουν συναγερμό», ανέφερε η Seema Shah της Principal Asset Management.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και εμπορικών εταίρων για τους νέους δασμολογικούς συντελεστές, η Wall Street κατέγραφε νέα ρεκόρ καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν την αισιοδοξία τους χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Στο επόμενο τρίμηνο και με τους δασμούς να βαραίνουν τις επιχειρήσεις, για κάποιους αναλυτές, δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης στις εταιρίες.

Ο Neil Dutta της Renaissance Macro Research ανέφερε: «Οι μετοχές ανακάμπτουν επειδή η μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, αν λάβω τα στοιχεία ως έχουν, αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι δασμοί δεν επιβαρύνουν τους καταναλωτές, οι εταιρείες είναι πιθανόν να ασκούν σημαντικές πιέσεις στα περιθώρια κερδών τους».

Τι θα κάνει η Fed

Για τους περισσότερους αναλυτές, η Fed πλέον έχει λάβει το πολυπόθητο πράσινο φως για την μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς οι φόβοι της για σημαντικές επιπτώσεις των δασμών στον πληθωρισμό διαψεύδονται.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Tom Barkin, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μειώνεται, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κεντρική τράπεζα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον έλεγχο του πληθωρισμού ή στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Για τον Skyler Weinand της Regan Capital, τα στοιχεία του CPI της Τρίτης ήταν αρκετά καλά, ώστε να δώσουν στην Fed το πράσινο φως για μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ ανοίγουν το δρόμο και για μεγαλύτερες μειώσεις.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο προς το παρόν, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι πλέον αφορούν την απασχόληση στις ΗΠΑ, άλλον έναν δείκτη που μελετάει η Fed», δήλωσε ο Jason Pride της Glenmede. «Τα αστέρια φαίνεται να ευθυγραμμίζονται για μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

«Με τον CPI εκτός σκηνής, το ενδιαφέρον θα στραφεί στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Παρασκευής, όπου θα δούμε αν οι καταναλωτές φαίνονται τόσο αισιόδοξοι όσο τους παρουσιάζουν τα σχόλια για τα εταιρικά κέρδη, εν μέσω ανησυχιών για την αγορά εργασίας», ανέφερε ο Bret Kenwell της eToro.

Τραμπ εναντίον Πάουελ

Στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, για την μείωση των επιτοκίων (ήδη δύο τραπεζίτες διαφώνησαν στη συνεδρίαση του Ιουλίου για την διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα), ο Τραμπ επανέφερε στη δημοσιότητα ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τους δύο άνδρες.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απείλησε ότι θα επιτρέψει να προχωρήσει μία μεγάλη αγωγή εναντίον του Πάουελ, η οποία αφορά την ανακοίνωση των γραφείων της Fed.

Αν και δεν έδωσε πληροφορίες για το σε ποια αγωγή αναφέρεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε ακόμα μία φορά στον επικεφαλής της Fed, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ αργό» και ζητώντας ακόμα μία φορά να μειώσει τα επιτόκια.