• Οικονομία

    Οδηγός το Δημόσιο για φθηνότερο δανεισμό στην οικονομία – Κρίσιμες οι πρώτες εκδόσεις το 2024

    Δημήτρης Τσάκωνας, (Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ)- Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος)

    Δημήτρης Τσάκωνας, (Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ)- Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος)


    Σταθερή είναι η αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Το επιτόκιο στα δεκαετή ομόλογα κινήθηκε την Παρασκευή κάτω του 3% και πλέον το μεγάλο στοίχημα για το 2024 να επιταχυνθεί η διάχυση της ωφέλειας από την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στις συνθήκες δανεισμού για το σύνολο, όμως, της οικονομίας.

    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, αν και σε σημαντικό βαθμό, η εξέλιξη αυτή είχε προεξοφληθεί τους τελευταίους μήνες πριν την αναβάθμιση. Είναι ενδεικτική η μεγάλη υποχώρηση που σημείωνε το spread της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund τους μήνες προ ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθώς τον Αύγουστο του 2023 είχε ήδη υποχωρήσει στην περιοχή των 130 μονάδων.

    Σήμερα, επωφελούμενο φυσικά και από την συγκυρία στις διεθνείς αγορές και ενώ η χώρα έχει πάρει σφραγίδα αξιοπιστίας από δύο εκ των τριών μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Standard & Poor’s), το spread βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν σπάσει τις 100 μονάδες με την απόδοση του δεκαετούς να κινείται πια κάτω από το 3%, στα επίπεδα πλέον του ισπανικού και πολύ κοντά στο 2,7% του πορτογαλικού.

    Ολα κρίνονται στο τρίμηνο

    Το μεγάλο όμως στοίχημα για το κόστος δανεισμού παίζεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Εκεί θα δοκιμαστεί επί πεδίου με τις πρώτες μεγάλες εκδόσεις του δημοσίου πόσο πιο φθηνά δανείζεται η χώρα ούσα πλέον στην επενδυτική βαθμίδα, μέσω μεγάλων κοινοπρακτικών εκδόσεων τις οποίες θα «βλέπουν» πλέον πιο ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν πια λόγω επενδυτικής βαθμίδας να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο. Εφόσον οι πρώτες εκδόσεις του Δημοσίου, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πετύχουν μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό μομέντουμ στην αγορά βελτιώνοντας περαιτέρω και τις συνθήκες χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων και δίνοντας ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα που είναι το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου η χώρα να θωρακίσει την διαρκή μείωση του χρέους.

    Μια τέτοια θετική τάση θα μπορέσει να ενδυναμωθεί περαιτέρω  εφόσον η χώρα καταφέρει να αποσπάσει εντός του έτους πρόσθετη ή πρόσθετες αναβαθμίσεις συμβάλλοντας στην εδραίωση του θετικού κλίματος και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης στο κόστος δανεισμού που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι σε ένα σημαντικό βαθμό οι αναβαθμίσεις του 2023 είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές στα επίπεδα των επιτοκίων του δημοσίου, και ευρύτερα της αγοράς, οπότε θα απαιτηθεί πρόσθετη «τροφοδοσία» θετικών ειδήσεων για να επιταχυνθεί η πλήρης ενσωμάτωση του οφέλους σε όλη την οικονομία, επιχειρήσεις και καταναλωτές.

    Τι λέει η ΤτΕ

    Η θετική αυτή αλυσίδα αποτυπώνεται και σε ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος στην ενδιάμεση της έκθεση για την Νομισματική Πολιτική. Όπως επισημαίνεται  πρώτη και κύρια επίδραση από την αναβάθμιση της οικονομίας είναι η μείωση στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου και, ως άμεσο επακόλουθο, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για όλη την οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η TτΕ προσεγγίζει μάλιστα την αναβάθμιση ως μια μόνιμη θετική επίδραση που μειώνει το κόστος δανεισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα κατά 100 μονάδες βάσης.

    Σύμφωνα με ανάλυση της ΤτΕ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται συνολικά κατά 0,9% τρία έτη μετά την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι επενδύσεις των νοικοκυριών σε κατοικία αυξάνονται κατά 2,7% και 3,4% αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο, ενώ ο συνολικός δανεισμός και τα τραπεζικά κεφάλαια αυξάνονται κατά 2,6% και 7,4% αντίστοιχα. Δεδομένου ότι η θετική διαταραχή την οποία προκαλεί η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θεωρείται μόνιμη, η οικονομία σταδιακά συγκλίνει σε ένα νέο σημείο μακροχρόνιας ισορροπίας. Μακροπρόθεσμα, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ, των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε κατοικία αυξάνονται κατά 1,3%, 1,6% και 3,2% αντίστοιχα.

    Οι συνολικές πιστώσεις και τα τραπεζικά κεφάλαια αυξάνονται αντίστοιχα κατά περίπου 4,2% και 11,7%. Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση φαίνεται να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας σε περίπτωση εξωγενών διαταραχών, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Δανεισμός: Για 10 δισ. ευρώ στις αγορές το Δημόσιο το 2024 – Στα 12 δισ. οι πρόωρες αποπληρωμές 
    Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί για τις μετοχές η εισαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο Bloomberg – Πότε μπαίνει σε watch list FTSE και MSCI



    ΣΧΟΛΙΑ