• Οικονομία

    Δανεισμός: Για 10 δισ. ευρώ στις αγορές το Δημόσιο το 2024 – Στα 12 δισ. οι πρόωρες αποπληρωμές 

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Ένα φιλόδοξο δανειακό πρόγραμμα για το 2024 το οποίο προβλέπει ομολογιακές εκδόσεις έως 10 δισ. ευρώ, πρόωρες αποπληρωμές χρέους (μειώσεις εντόκων γραμματίων, δάνεια επίσημου τομέα κ.α.) και μείωση σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ στο μαξιλάρι διαθεσίμων για τον περαιτέρω περιορισμό του χρέους ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Πρόκειται για το πρώτο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που ανακοινώνει ο ΟΔΔΗΧ μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει ένα μόνο σενάριο και όχι εναλλακτικά σε αντίθεση με άλλες χρονιές.

    Όπως μάλιστα αναφέρεται εντός του προγράμματος το ελληνικό χρέος είναι σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης ακόμη και στο «πλέον συντηρητικό σενάριο», που προβλέπει μεταξύ άλλων και σταδιακή αξιοποίηση 15 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ του μαξιλαριού αποκλειστικά για περιορισμό του χρέους.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη δανειακή στρατηγική το 2024:

    • Η Ελλάδα θα αναζητήσει από τις αγορές 10 δις. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων
    • Θα προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές χρέους 12 δις. που θα περιλαμβάνουν μειώσεις εντόκων γραμματίων, πρόωρες αποπληρωμές δανείων του δημόσιου τομέα αλλά και άλλες πράξεις διαχείρισης (LMEs). Όπως έχει γράψει και το Mononews μέρος των αποπληρωμών θα επιδιωχθεί να αφορά στα δάνεια του GLF ενώ σχεδιάζεται και η μείωση της έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια, κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
    • Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους. Επίσης, προσβλέπει σε έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ. Η μείωση του χρέους εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ
    • Η στρατηγική του 2024 εστιάζει στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και η διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος που στα τέλη του 2022 ήταν 30 δισ. ευρώ.
    • Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς GGB και η περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετακύλισης καθώς και μια περιορισμένη και  στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που κυρίως οφείλεται στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα μέσω των δανείων του ΤΑΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. το 2024 – Σήμερα οι ανακοινώσεις για το δανειακό πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ