• Οικονομία

    ΟΔΔΗΧ: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στο ΔΣ και οι κινήσεις που έχει στα σκαριά

    Χρήστος Τριαντόπουλος, Θάνος Πετραλιάς, Δημήτρης Τσάκωνας


    Αναμορφώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) καθώς δύο έμπειροι τεχνοκράτες θα διαδεχτούν τα ισάριθμα μέλη που αποχωρούν.

    Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες συντελούνται ex officio. Πηγάζουν δηλαδή εκ του αξιώματος που αναλαμβάνουν οι πρόσφατα διορισμένοι από τη νέα κυβέρνηση Γενικοί Γραμματείς.

    Στην πρώτη περίπτωση, ο Θάνος Πετραλιάς θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, αφού κατέχει πλέον το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Θέση που του δίνει και το «διαβατήριο» για την είσοδό του στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο.

    Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο που τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και θα είναι μέλος του ΔΣ του ΟΔΔΗΧ. Διαδεχόμενος την Ελένη Παπαδοπούλου.

    Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της τρίτης κατά σειράν εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, με την οποία και υπερκαλύφθηκαν πολύ νωρίτερα οι κεφαλαιακοί στόχοι για ολόκληρο το 2019, που ήταν στα 7 δισ. ευρώ. Έναντι αυτών, αντλήθηκαν ήδη 7,5 δισ. ευρώ, με τη διαδοχική έκδοση κρατικών ομολόγων 5ετούς, 10ετούς και 7ετούς διάρκειας.

    Μάλιστα, η τελευταία έξοδος στις αγορές συνδυάστηκε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ μεγάλη ζήτηση και μαζικό ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμα και συνεπώς ποιοτικότερα χαρτοφυλάκια. Δείγματα, εμφανέστατα, της εμπιστοσύνης που μεταδίδει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Σε κάθε περίπτωση και με τη νέα του Διοικητική δομή, το ΔΣ του ΟΔΔΗΧ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη τεχνοκρατική εμβέλεια.

    Ο Θάνος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει επίσης εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

    Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Πριν αναλάβει Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής, εργαζόταν στη Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έβαλε το μεταπτυχιακό τίτλο του στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (MSc) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του (PhD) πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

    Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Sussex, ως visiting research fellow, και σε λοιπούς ερευνητικούς φορείς, ενώ επαγγελματικά, μεταξύ άλλων, κατείχε συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα πεδία της τραπεζικής αγοράς, των θεσμών στην οικονομία, των δημοσίων οικονομικών και της ανάπτυξης. Από το 2016 διδάσκει οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ από το 2017 διδάσκει δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

    Ο νέος Γενικός Διευθυντής και τα εύσημα από Μητσοτάκη

    Πέραν των δύο νέων Διοικητικών στελεχών, στο 5μελές ΔΣ του ΟΔΔΗΧ μετέχουν ακόμη ex officio ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος, αρμόδιος για τις εργασίες της ΤτΕ σε σχέση με το Δημόσιο, όπως επίσης και η Ιουλία Αρμάγου. Προερχόμενη από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

    Η Ιουλία Αρμάγου, η οποία τυχαίνει να είναι συνεπώνυμη με την εκλεγμένη ως μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ, κατέχει και τη θέση Αντιπροέδρου στον ΟΔΔΗΧ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμπληρώνεται από τον άρτι αναβαθμισθέντα σε Γενικό Διευθυντή, με τετραετή θητεία, Δημήτρη Τσάκωνα.

    Προερχόμενος από τα «σπλάχνα» του υπουργείου Οικονομικών, ο Δημήτρης Τσάκωνας εκτελούσε μέχρι πρόσφατα καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Καθήκοντα που ανέλαβε από τις αρχές του 2018 όταν αποχώρησε από τον ΟΔΔΗΧ ο Στέλιος Παπαδόπουλος. Από τότε μέχρι τώρα ο Δημήτρης Τσάκωνας έχει αναλάβει και έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία, ομολογιακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Συνεπικουρούμενος από περίπου 30 εξειδικευμένους υπαλλήλους του ΟΔΔΗΧ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο νέος Γενικός Διευθυντής είναι πτυχιούχος μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών στη χρηματοοικονομική και τραπεζική, ενώ υπηρετεί ως μόνιμος στο υπουργείο Οικονομικών. Εξαιρετικά χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα οξυδερκής και αποτελεσματικός, ο Δημήτρης Τσάκωνας είναι ενδελεχής γνώστης των «μυστικών’’ που κρύβουν οι αγορές. Κινούμενος κατά κανόνα, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι συνεργάτες του, με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον.

    Εξ αρχής είχε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του νέου «τσάρου» της Οικονομίας, Χρήστου Σταϊκούρα, που είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος.

    Μετά την πρόσφατη, επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, ο πρωθυπουργός φρόντισε να απονείμει και προσωπικά τα εύσημά του προς τον ΟΔΔΗΧ. Καταδεικνύοντας το πόσο ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

    Τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και τα ομόλογα του PSI

    Εκ των πραγμάτων και έχοντας καλύψει το εφετινό του πλάνο, ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει καμία απολύτως βιασύνη για μια νέα έξοδο στις αγορές.

    Άλλωστε το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα είναι στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, το 2020, οι ανάγκες αποπληρωμής για λήξεις ομολόγων είναι ακόμη μικρότερες από τις εφετινές, καθώς ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων περίπου 2 δισ. αφορούν το ΔΝΤ.

    Το 2021 οι ανάγκες της χώρας είναι στα 4,9 δισ, ενώ την επομένη χρονιά ανεβαίνουν στα 9,7 δισ. ευρώ.

    Είναι πολύ πιθανό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβότερων δανείων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα από το ΔΝΤ. Εν συνόλω τα δάνεια αυτά είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και έχουν επιτοκιακά βάρη στο 5,13%. Για τα υπολειπόμενα 6 δισ. το επιτόκιο είναι μεσοσταθμικά αρκετά χαμηλότερο, αφού βρίσκεται στα επίπεδα του 2,13%.

    Επίσης, στο πλαίσιο του «διαλόγου με τις αγορές, αναμένεται να ενταχθεί και το ζήτημα των κρατικών ομολόγων που έχουν μείνει εκτός PSI και το συνολικό τους ύψος είναι περί τα 4,1 δισ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή και εφόσον κριθεί σκόπιμο, η έκδοση ενός κρατικού ομολόγου μακράς διάρκειας (15ετία) φαίνεται να είναι η επικρατέστερη εκδοχή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές έχει πέσει αισθητά, δίνει πρόσθετους «πόντους» στην εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για περιορισμό των υψηλών, πρωτογενών πλεονασμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ