• Οικονομία

    Έκδοση ορόσημο για την Ελλάδα το 7ετές: Πάνω από 13 δισ. προσφορές, στο 1,875% το κουπόνι

    • NewsRoom
    ελληνικη οικονομια


    Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,9% και κουπόνι 1,875%, άντλησε σήμερα το Δημόσιο μέσω του νέου 7ετούς ομολόγου με το οποίο βγήκε στις αγορές.

    Η ζήτηση αποδείχθηκε εξαιρετικά μεγάλη, αφού διαμορφώθηκε τελικά πάνω από τα 13 δισ. ευρώ.

    Το «πράσινο φως» για τη νέα έξοδο στις αγορές δόθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις 10:20 σήμερα το πρωί.

    Η χώρα εκμεταλλεύθηκε το «παράθυρο» ευκαιρίας που άνοιξε στις αγορές η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονότα που αύξησαν κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται για την Ελλάδα μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Κάτι το οποίο φαινόταν, άλλωστε, ξεκάθαρα και από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

    Με τη σημερινή έκδοση η χώρα καλύπτει τους στόχους για ολόκληρη τη φετινή χρονιά, για την οποία προέβλεπε την άντληση συνολικών κεφαλαίων 7 δισ. ευρώ από τις αγορές.

    Εξ αυτών τα 5 δισ. ευρώ έχουν καλυφθεί από το 5ετές ομόλογο που βρήκε στις 29 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς έχοντας απόδοση 3,60% αλλά και με το  10ετή κρατικό τίτλο που βγήκε στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9%.

    Μετά την επιτυχία της σημερινής έκδοσης, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που έλαβαν το νέο 7ετές ομόλογο. Αν δηλαδή συμμετείχαν στην έκδοση, όπως εκτιμάται, όσο κατά το δυνατόν περισσότερο θεσμικά χαρτοφυλάκια μακράς πνοής, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα κερδοσκοπικά hedge funds.

    Σε κάθε περίπτωση η σημερινή έξοδος στις αγορές «εγκαινιάζει» την… νέα εποχή για τη χώρα όπως αυτή σηματοδοτείται από την πολιτική της νέας κυβέρνησης που έχει ως πρώτιστο μέλημα την πολύπλευρη ανάταξη της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 7ετές ομόλογο ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 2018 όταν και «σήκωσε» 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ