• Οικονομία

    ΟΑΕΔ: 9.200 επιταγές μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας με επιχορήγηση 80% για επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό 830 ευρώ για ανέργους

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του ΟΑΕΔ


    Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι επιχειρηματίες για το νέο πρόγραμμα που τρέχει από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη 9.200 νέων θέσεων εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ και επιδότηση 80% του μισθολογικού και μη κόστους για τις επιχειρήσεις μέχρι αυτό το ποσό. Για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 ευρώ το μήνα και σε 11.564 ευρώ το χρόνο.

    Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης προχώρησε σε αναδιάρθρωση των όρων και των προϋποθέσεων που προγράμματος, προκειμένου να γίνει ελαστικότερο από τους επιχειρηματίες, όπως επισημαίνει στο «Mononews».

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

    Στοχεύοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που είχε καλύψει μόνο 800 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος από την διοίκηση του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

    -Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται (περίπου 700 ευρώ καθαρά).
    -Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται.
    -Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού τους.
    -Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους
    -Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις.
    -Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις
    -Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 71,293 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ. Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

    Δικαιούχοι

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και προσλαμβάνουν δικαιούχους «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας με πλήρες ωράριο απασχόλησης.
    α) υπολείπεται της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, από την ημερομηνία πρόσληψής του μέχρι τη λήξη ισχύος της επιταγής του.

    Το διάστημα που υπολείπεται στον δικαιούχο «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» κατά την ημερομηνία υπόδειξής του, θα είναι τουλάχιστον το 50% της αρχικής εγκριθείσας επιδότησης ή της επιδότησης λόγω συνέχισης.

    Η εγκριθείσα επιδότηση (αρχική ή συνέχιση) θα είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας.

    Το διάστημα που θα υπολείπεται στους δικαιούχους επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, θα είναι τουλάχιστον μία (1) ημέρα επιδότηση, όπως αυτή ορίζεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

    β) Το β΄ στάδιο αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών.

    Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης(ημερολογιακά).

    Α. Ως μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της εντολής κενής θέσης, θεωρείται:
    α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας,
    β) η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,
    γ) η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,
    δ) η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4488/2017 (Α ́137),
    ε) η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα και στ) η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Α.Κ. Στις περιπτώσεις από α) έως δ), η επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

    Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της αλλά έχει προβεί σε προγενέστερη νέα πρόσληψη υπαλλήλου, μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η μείωση, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

    Η ανωτέρω δέσμευση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

    Β. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της εντολής κενής θέσης:
    α) η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης,
    β) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του), γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου,
    δ) η φυλάκιση και ο θάνατος,
    ε) η οικειοθελής αποχώρηση και
    στ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπών εργαζόμενων.

    Για όλα τα παραπάνω, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ