Άνοιξε στις 2 το μεσημέρι, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης 80.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Πρόκειται για ένα τρίωρο, ασύγχρονο και εξ αποστάσεως σεμινάριο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και κοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

1

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου και τη σωστή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν αποζημίωση 100 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας inclusion.apps.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Αυγούστου ή μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 80.000 συμμετεχόντων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «Αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε δράσεις ευρείας κοινωνικής πολιτικής. Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων Επιχειρήσεων σε θέματα Διαφορετικότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων στο Χώρο Εργασίας ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και αφορά 80.000 εργαζομένους που θα λάβουν αποζημίωση 100 ευρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμμετοχής τους».

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που:

– είναι καταχωρημένοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

– διαθέτουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) σε ελληνική τράπεζα

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εργοδοτών ή ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακός ή γεωγραφικός περιορισμός.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 3 ωρών, είναι προσβάσιμο από υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό και περιλαμβάνει 7 θεματικές ενότητες, που αφορούν:

– Φύλο

– Ηλικία

– Αναπηρία

– Εθνική καταγωγή

– Θρησκεία

– Σεξουαλικός προσανατολισμός

– Εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, υποστηρίζοντας και φωνητική πλοήγηση.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας inclusion.apps.gov.gr, με χρήση των κωδικών TaxisNet. Μετά την αίτηση, αποστέλλεται email με σύνδεσμο και οδηγίες παρακολούθησης.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται:

– Παρακολούθηση όλου του υλικού

– Επιτυχία σε τεστ αξιολόγησης με τουλάχιστον 70% (παρέχεται και δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση αποτυχίας).

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό συμμετοχής, ωστόσο δεν είναι μοριοδοτούμενο ούτε αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ. Μπορεί όμως να αξιοποιηθεί ενδοεταιρικά για σκοπούς επιμόρφωσης.

Οικονομική αποζημίωση 100€

Οι πρώτοι 80.000 συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα και θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, θα λάβουν αποζημίωση 100€, η οποία:

– Είναι αφορολόγητη

– Ακατάσχετη

– Καταβάλλεται αυτόματα στον δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό

Η ειδοποίηση για την πληρωμή αποστέλλεται με email και δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τον χρήστη.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 9 Ιουλίου 2025 και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2025 ή νωρίτερα, εφόσον συμπληρωθούν οι 80.000 επιτυχείς συμμετοχές. Μετά από αυτό, η πλατφόρμα κλείνει και δεν παρέχεται αποζημίωση ή πιστοποιητικό.

Το περιεχόμενο δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ την επιστημονική επιμέλεια και αξιολόγηση ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Συχνές Ερωτήσεις

Πρέπει να παρακολουθήσω το πρόγραμμα μονοκόμματα;

Όχι, μπορεί να ολοκληρωθεί σταδιακά, με διαλείμματα και όποτε βολεύει τον χρήστη.

Θα είναι διαθέσιμο το υλικό μετά τη λήξη του προγράμματος;

Εξετάζεται η δυνατότητα ανάρτησής του σε δημόσιο ιστότοπο του ΥΚΟΙΣΟ από το φθινόπωρο.

Μπορεί μια επιχείρηση να δηλώσει εργαζομένους;

Όχι, η συμμετοχή είναι ατομική και δεν μπορεί να δηλωθεί από τρίτους.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – NextGenerationEU, με προϋπολογισμό 11 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Volkswagen: Βουτιά 7,7% στις πωλήσεις των καλύτερων οχημάτων πολυτελείας του ομίλου

Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», ωφελούμενοι 2.500 άτομα με αναπηρία

Ισπανία: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα ο πρωθυπουργός Σάντσεθ