• Οικονομία

    Ο Σταϊκούρας θέτει και επίσημα στο Eurogroup θέμα πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ

    • NewsRoom
    ΥΠΟΙΚ: 56 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους των προγραμμάτων Γέφυρα για τον Δεκέμβριο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Στο Ελσίνκι στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κάνει πρεμιέρα βάζοντας στο τραπέζι το αίτημα της πρόωρης των δανείων του ΔΝΤ καθώς και μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα υποβάλλει στους ομολόγους τους το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων, ύψους περίπου 2,9 δισ. ευρώ καθώς τα πλεονάσματα. Το ευνοϊκό σκηνικό που διαμορφώνεται για την Ελλάδα μετά και τις αλλαγές σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για χαμηλότερα πλεονάσματα. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει επίσης τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

    Το όφελος για τη ώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), θα είναι περίπου 75 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:

    *Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.

    *Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για τη σχετική πρόθεση της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM.

    Και αυτό, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ήτοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

    Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

    Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ