• Οικονομία

    Ο Δ. Τσάκωνας, το βραβείο και το καλοκουρδισμένο ρολόι του ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Αν κάποιος αναζητά ένα καλό παράδειγμα δημοσίου φορέα που λειτουργεί άψογα παντός καιρού  δεν θα μπορέσει να βρει εύκολα πιο αντιπροσωπευτικό φορέα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. 

    Για τους γνωρίζοντες η  διάκριση του ΟΔΔΗΧ ως “Best Sovereign Risk Manager of the Year” από το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net είναι η minimum αναγνώριση της μεθοδικής και αποτελεσματικής δουλειάς που συντελείται στον Οργανισμό όπου κτυπά η καρδιά της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

    Αναμφίβολα είναι μια σημαντική στιγμή για τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα και την ομάδα των πολύπειρων στελεχών του Οργανισμού, τους οποίους συνεχάρη δημοσίως ο Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για μια διεθνή διάκριση που αντικατοπτρίζει την υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται στη διαχείριση του Δημοσίου χρέους. «Σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον των επιτοκίων δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για όλες τις χώρες του κόσμου, οι επιδόσεις του ΟΔΔΗΧ έχουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα στην ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο επωμίζονται οι φορολογούμενοι» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Το όφελος για τον φορολογούμενο και η επιδίωξη του βέλτιστου για τα δημόσια οικονομικά είναι άλλωστε η κινητήριος δύναμη του Δημήτρη Τσάκωνα και της ομάδας του σε συνεργασία πάντα με τους πολιτικούς προϊσταμένους.

    Δημόσιος λειτουργός ο ίδιος, με χρόνια θητείας στο Γενικό Λογιστήριο και στον ΟΔΔΗΧ ως βασικό στέλεχος στις ομάδες εξίσου ικανών προκατόχων του, ο Δημήτρης Τσάκωνας, ακούραστα, συντονίζει μια στρατηγική που έχει στόχο η διαχείριση του ελληνικού χρέους να βρίσκεται ένα ή και περισσότερα βήματα μπροστά από τις αγορές.

    Ο ίδιος δεν αρέσκεται ποτέ στην αυτοπροβολή ούτε και, προς τιμήν του, την επιδιώκει, όπως και κανένας από την ολιγομελή ομάδα παρά την πολλή και σημαντική δουλειά που κάνουν, σε γενικές γραμμές στην αφάνεια.

    Η προβολή όμως του έργου που γίνεται στον Οργανισμό μιλά μόνη της στην αγορά και αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά από δείκτες και τεχνικά επιτεύγματα που μπορεί να είναι δυσνόητα για τους περισσότερους είναι όμως πολύ σημαντικά όμως για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του μέσου πολίτη.

    Το ελληνικό χρέος σήμερα βρίσκεται σε μακράν πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες εποχές. Οι συμφωνίες που έγιναν με τους Ευρωπαίους υλοποιούνται με αποτέλεσμα να έχει οικοδομηθεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής, με ορατότητα για πολλά χρόνια ενώ μετά τις περιπέτειες του 2015, ακολουθείται δημοσιονομική πολιτική που δεν δημιουργεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές καθώς η χώρα υπεραποδίδει.

    Παράλληλα όμως και πρωτίστως χωρίς τυμπανοκρουσίες οι «εργάτες» στον ΟΔΔΗΧ υλοποιούν μια σειρά από πρωτοβουλίες στο τεχνικό σύμπαν του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι η οικοδόμηση  από το μηδέν της ελληνικής αγοράς χρέους η οποία διαλύθηκε το 2010 με στόχο την θωράκιση της  έναντι μελλοντικών κινδύνων προκειμένου η διαχείριση του ελληνικού χρέους να μην εγκυμονεί αρνητικές εκπλήξεις κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Άλλωστε, αν κάτι δεν ξεχνά ποτέ ο Δημήτρης Τσάκωνας και η ομάδα του ΟΔΔΗΧ είναι οι πολλές μαύρες μέρες και νύχτες που οι τύχες των μισθών και των συντάξεων κρεμόντουσαν από μια κλωστή με τη χώρα υπό χρεοκοπία και το ελληνικό χρέος πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο ως το μοναδικό χρέος χώρας μέλους της ευρωζώνης που “κουρεύτηκε” μέσω του PSI…

    Οι αποδόσεις

    Πλέον με την οικονομία σε τροχιά αναβάθμισης, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σταθερά μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από των ιταλικών και διεθνείς οίκους να μη διστάζουν να προβλέψουν πως σύντομα μπορεί να «κτυπούν» και τα…γαλλικά, η διορατική πολιτική που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ αποδίδει στην πράξη όπου στο τέλος της ημέρας κρίνονται όλα. Όπως άλλωστε είχε επισημανθεί σε συνέδριο την Άνοιξη, παρουσία εκπροσώπου της Moody’s η οποία ενώ όλοι μας είχαν τότε ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα εκείνη μας κρατούσε καθηλωμένους τρία σκαλιά χαμηλότερα, η επενδυτική βαθμίδα κερδίζεται στην πράξη και στην αγορά. Είχε μάλιστα αναφέρει τότε ο κ. Τσάκωνας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος. Επί πεδίου…

    Ο ίδιος  πτυχιούχος Μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, ανέλαβε τυπικά γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ το 2019 ενώ το καλοκαίρι η θητεία του ανανεώθηκε μέχρι το 2027. Με τη μαθηματική του λογική, αφενός δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, διαβάζει προσεκτικά την κάθε εξέλιξη, ενώ έχοντας βαθιά γνώση της αγοράς όταν εισηγείται κάτι αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κάτι δουλεμένο και μελετημένο, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού.

    Η συνεπής αυτή στάση εκτιμάται ειδικά όταν αποδεικνύεται πως αποδίδει όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι ο κανόνας στον ΟΔΔΗΧ.

    Όπως άλλωστε αναφέρεται και ως σκεπτικό της βράβευσης, που είναι η δεύτερη την οποία αποσπά ο Οργανισμός από τον ίδιο φορέα καθώς είχε βραβευτεί και το 2018, η διάκριση «απονεμήθηκε για την επιτυχημένη και προνοητική διαχειριστική πολιτική που εφάρμοσε ο Οργανισμός με στόχο την αντιστάθμιση κυρίως του επιτοκιακού κινδύνου σε ένα περιβάλλον έντονα αυξητικών επιτοκίων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε ότι με τη στρατηγική αυτή ο ΟΔΔΗΧ διασφάλισε σταθερότητα, προβλεψιμότητα και σχετικά χαμηλές καταβολές τόκων ετησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που λοιπές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς κινδύνους εξαιτίας των ανοδικών επιτοκίων.»

    Με απλά λόγια προνοητικότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα και πάντα ένα βήμα πριν τις αγορές…

    Δεν έτυχε. Πέτυχε.

    Διαβάστε επίσης:

    Το βραβείο «Best Sovereign Manager of the Year» απονεμήθηκε στον ΟΔΔΗΧ
    ΟΔΔΗΧ: Στο 3,84 η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων
     



    ΣΧΟΛΙΑ