• Οικονομία

    Νουριέλ Ρουμπινί: Φοβάται “ανώμαλη προσγείωση” της παγκόσμιας οικονομίας

    • Bloomberg

    Nouriel Roubini (Νουριέλ Ρουμπινί)


    Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο «ανώμαλης προσγείωσης» λόγω των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

    Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους, δήλωσε ο Ρουμπίνι την Τρίτη σε επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποίησε η εφημερίδα Australian Financial Review.

    «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός επειδή οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές φέτος», είπε ο Ρουμπίνι. Παράγοντες όπως η επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και η αυξανόμενη κινεζική ζήτηση για εμπορεύματα εν μέσω επιστροφής στην ανάπτυξη θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

    Ο Ρουμπίνι, ο οποίος είναι γνωστό με το παρατσούκλι «Dr Doom» για τις καταστροφικές εκτιμήσεις που εκφράζει κατά καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, είπε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία ήταν πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αγορές και οι κεντρικές τράπεζες. Η Reserve Bank of Australia (RBA) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 10ο συνεχόμενο μήνα την Τρίτη.

    Ο Peter Costello, πρόεδρος του Future Fund της Αυστραλία είναι ότι η RBA έπρεπε να πείσει το κοινό ότι θα δει μέσα από το σχέδιό της μείωση του πληθωρισμού και είπε ότι η Fed μιλάει «πολύ πιο σκληρά» από τους τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η RBA θα αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 3,6% στη συνεδρίαση της Τρίτης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρουμπινί: Η κρίση που έρχεται θα είναι χειρότερα από αυτή του ’70 και του 2008

    Ελβετία: Απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ