• Οικονομία

    Ελβετία: Απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

    Σημαία της Ελβετίας σε κτήριο


    Με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελβετία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.  είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενισχύοντας τις πιθανότητες η κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αυτό το μήνα.

    Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με ετήσιο ρυθμό 3,4% από 3,3% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές της Credit Suisse ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 2,9% και τις UBS και J.Safra Sarasin στο 3,0%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7%.

    Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητες κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ήταν 0,8% από τον Ιανουάριο και 2,4% από το Φεβρουάριο του 2022.

    Η αύξηση του πληθωρισμού ενισχύει τις πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αυτό τον μήνα. Οι αποφάσεις αναμένονται στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, με τους αναλυτές να περιμένουν μια άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, από το 1% που είναι σήμερα.

    Ο στόχος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας για πληθωρισμό κυμαίνεται μεταξύ του 0 και του 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα παρέτεινε για 6 μήνες τα capital controls

    Τουρκία: “Ένεση” 5 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στην κεντρική τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ