• Οικονομία

    Νέα σενάρια για «food pass» μέσα στο 2023

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε Νο1 «πονοκέφαλο» έχουν αναδειχθεί για την κυβέρνηση οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Τα στοιχεία του πληθωρισμού, μάλιστα, δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη ανάγκης είναι συνεχείς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, όπως σε:

    • Γαλακτοκομικά και αυγά +23,3%
    • Ψωμί +18,4%
    • Κρέατα +17,6%
    • Λάδια +17,0%
    • Καφές – τσάι + 14,3%
    • Λαχανικά +8,6%
    • Ζάχαρη – σοκολάτες – παγωτά +6,2
    • Ψάρια +4,2%

    Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, λόγω δημοσιονομικού κόστους, μια σκέψη που αν και είχε τεθεί αρχικά στις αρχές του 2022, απορρίφθηκε εξ’ αρχής. Μάλιστα, όπως είχαν επισημάνει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μόνο από τον ΦΠΑ στο ψωμί το κόστος για το κράτος θα ξεπερνούσε τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Οι δεύτερες σκέψεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η σκέψη να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο θα κινείται ανάμεσα στην επιταγή ακρίβειας, αλλά και το «fuel pass», με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να υπάρξει ένα ειδικό «voucher» που θα δινόταν όπως και στην επιδότηση για τη βενζίνη, για την αγορά τροφίμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

    Άλλωστε, το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει ήδη εφαρμοστεί, δεν έχει ως στόχο τη μείωση των τιμών, αλλά τη συγκράτηση των αυξήσεων, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

    Μάλιστα, το mononews είχε ενημερώσει γι’ αυτή τη σκέψη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα ενός επιδόματος τύπου «food pass», ενώ είχε εξεταστεί ακόμα και το πως αυτό θα μπορούσε να «τρέξει» τεχνικά.

    Οι εισηγήσεις της Κομισιόν

    «Η ακρίβεια έχει πολλές όψεις. Υπάρχουν τα καύσιμα, υπάρχει και το σούπερ μάρκετ που είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια υπάρχει ιεράρχιση που είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη κατά προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος.

    Στην ουσία, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε το μήνυμα που έχει στείλει η Κομισιόν για να μπουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και να δοθεί έμφαση στους οικονομικά ευάλωτους με άκρως στοχευμένες παρεμβάσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σε λειτουργία η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη συμβολαιακή γεωργία στις αρχές Δεκεμβρίου

    Eurostat: Στο 9,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Στο 10,6% στην Ευρωζώνη

    Κερδισμένοι και χαμένοι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημα τους



    ΣΧΟΛΙΑ