• Πολιτική

    Εορταστικό «προεκλογικό ροκ» για την αντιπολίτευση

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ)

    Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ)


    Σε εορταστικούς προεκλογικούς ρυθμούς έχουν μπει οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε αγορές προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις με πολίτες και καταστηματάρχες αλλά και να ασκήσουν κριτική προς την κυβέρνηση με φόντο την ακρίβεια.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έκανε περιοδεία στην αγορά του Κορυδαλλού στηλιτεύοντας τις ακραίες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην ενέργεια, όπως είπε τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ, για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και του τζίρου που αυτές επιφέρουν, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τις μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων υπό τον κίνδυνο μαζικών πλέον πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

    «Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δυστυχώς από τα δυσκολότερα Χριστούγεννα της τελευταίας δεκαετίας για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η ακρίβεια σαρώνει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, την ίδια στιγμή όμως κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αυγατίζουν τα κέρδη τους. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν δισεκατομμύρια υπερκερδών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία φιλοδωρήματα. Ανεπαρκή προεκλογικά φιλοδωρήματα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «Αν ήμουν πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου το 85% θα χρειαζόταν food pass για να ζήσει, όχι δεν θα είχα μούτρα να πανηγυρίζω, αλλά ούτε να κυκλοφορώ στον δρόμο. Αυτό όμως συμβαίνει σήμερα. Πανηγυρίζουν για τα 20 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ για το 85%, όχι για τους αδύναμους, για τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας που περνάει τρομακτικές δυσκολίες. “Ο ελληνικός λαός όμως δεν χρειάζεται ανεπαρκή φιλοδωρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Χρειάζεται δίκαιη αύξηση του μισθού και του εισοδήματος. Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και τέλος της αισχροκέρδειας».

    Δεν έλειψαν όμως και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για «Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ. Αύξηση και στους δημόσιους υπαλλήλους 10% τουλάχιστον, καθώς είναι για δέκα χρόνια με μισθούς που είναι καθηλωμένοι. Μείωση των οριζόντιων φόρων, του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ. Και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και 120 δόσεις», καταλήγοντας πως «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Θα δώσει όμως ανάσα στην κοινωνία, θα ξαναφέρει δικαιοσύνη».

    Την αγορά του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

    «Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι άδικες και ατελέσφορες, γιατί λαμβάνονται με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και όχι με το βλέμμα στραμμένο στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού» επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι «το κόστος ζωής είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και οι μισθοί από τους χαμηλότερους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μόνιμες, σταθερές, σοσιαλδημοκρατικές επιλογές όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και όχι προεκλογικού χαρακτήρα όπως αυτές της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά σε ένα «νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που περνούν πάρα πολύ δύσκολα, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά -μία απόφαση που έχουν πάρει πολλά ευρωπαϊκά κράτη- και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος» όπου όπως εξήγησε οι πυλώνες της δημόσιας υγείας και παιδείας θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των ανελαστικών δαπανών κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

    Σε διαφορετικό ύφος οι κινήσεις του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που επισκέφθηκε με το Γηροκομείο Αθηνών. Ευχήθηκε στους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου και συνομίλησε μαζί τους. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τη Μαίρη Λίντα, η οποία του αφιέρωσε το τραγούδι «Θα σε πάρω να φύγουμε…». Παράλληλα, άκουσε τα κάλαντα από μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών που είχαν επισκεφθεί το χώρο για να τραγουδήσουν και να μοιράσουν δώρα στους φιλοξενούμενους.

    «Αυτές τις μέρες η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, είναι κοντά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που βρίσκονται και σε αυτό εδώ το γηροκομείο. Και βεβαίως είναι κοντά στα απροστάτευτα παιδιά, είναι κοντά στους χρόνια πάσχοντες, στα άτομα με αναπηρίες, είναι κοντά στις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και σε όλο το λαό μας που υποφέρει μπροστά σε μια ενεργειακή φτώχεια, στη μεγάλη ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, στο χαμηλό εισόδημα, στις χαμηλές συντάξεις, γι’ αυτά όλα, για τα οποία ευχόμαστε και ελπίζουμε με τον αγώνα μας να αλλάξουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ευχηθήκαμε χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με υγεία», είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσίπρας: Αν ο Τσακαλώτος παρέμενε υπουργός Οικονομικών θα είχαμε ήδη την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ