• Οικονομία

    Επικουρικές συντάξεις: Νέα παρέμβαση για ταχύτερη έκδοση

    Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου

    Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου


    Επικουρικές συντάξεις: Διάταξη που θα προστεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη μέσω fast track διαδικασίας

    Σε νέα παρέμβαση για την ταχύτερη έκδοση περίπου 40.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου επεξεργάζεται σχετική διάταξη, η οποία θα προστεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή.

    Η διάταξη θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη μέσω fast track διαδικασίας, θέτοντας ως ελάχιστο όριο την συμπλήρωση 4.500 ενσήμων, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Τι θα προβλέπει η νέα παρέμβαση

    Αναλυτικότερα η νέα παρέμβαση του υπουργείου θα περιλαμβάνει:

    – την κατάργηση των επιπλέον προϋποθέσεων που υπάρχουν σε κάποια ταμεία και τίθενται ενιαίες προϋποθέσεις

    – την απονομή επικουρικής σύνταξης σε 3 μήνες μετά από την απονομή κυρίας ή

    – την απονομή σε έξι μήνες από την ημερομηνία αίτησης αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα αναφέρει «Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος».

    «Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετία».

    Σε αναμονή

    Το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο αγγίζει περίπου τις 40.000. Ένας από τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης είναι η αναζήτηση των ενσήμων σε καρτέλες (που μπορεί να έχουν χαθεί) καθώς σε πολλά πρώην επικουρικά η διαδικασία της έκδοσης είναι ακόμη χειρόγραφη.

    Ωστόσο, με την εφαρμογή της διάταξης θα δίνεται αυτόματα η επικουρική σύνταξη για τον ασφαλισμένο με 4.500 ένσημα, η οποία θα ανέρχεται σε περίπου 60 ευρώ μηνιαίως. Και στη συνέχεια εάν ο ασφαλισμένος έχει περισσότερα ένσημα θα ολοκληρώνεται σε δεύτερη φάση η καταβολή της.

    Στα 195 ευρώ η μέση επικουρική σύνταξη

    Το ύψος της σημερινής επικουρικής σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 195.67 ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1.234.863. Με βάση το νόμο που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι, αν ο εισηγητής δεν εκδώσει την επικουρική εντός τριμήνου από την έκδοση της κύριας, τότε ενεργοποιείται η fast track διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι, με τη fast track διαδικασία, αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο e-ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά αρχεία του και οι δηλώσεις και τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχήν ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο).

    Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει, μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης. Ένα ακόμη θετικό μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών, είναι η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη.

    Όπως έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων, που θα περιορίσει στο ελάχιστο τους χρόνους απονομής.

    Κι αυτό, διότι, με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται, για να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ασφαλισμένος και, ταυτόχρονα, οι πολίτες παύουν να ταλαιπωρούνται από τις άσκοπες μετακινήσεις στις τοπικές διευθύνσεις.

    Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται όχι μόνο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά και στο ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων ( ΤΕΑΥΕΚ), στο ταμείο νομικών, μηχανικών ακόμα και στο δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3-4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

    Διαβάστε επίσης

    Τον Σεπτέμβριο η έκδοση 97.800 επικουρικών συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ